Voorkom en verlicht klachten bij een koolhydraatarm dieet

Laatste update op 17 april 2024

Als je net met een koolhydraatarm dieet begint, kun je te maken krijgen met afkickverschijnselen en andere ongemakken.

We kunnen je geruststellen: afkickverschijnselen en ongemakken aan het begin van een koolhydraatarm dieet zijn niet ernstig.

In dit artikel vind je alle meest voorkomende afkickverschijnselen en ongemakken en tips om deze te voorkomen of verminderen. Zo begrijp je waar je ongemak vandaan komt.

Waardoor ontstaan afkickverschijnselen?

Als je lichaam gewend is aan suiker en andere snelle koolhydraten, dan is het best even wennen voor je lijf om minder koolhydraten binnen te krijgen. Je lichaam moet dan immers ineens vetten en eiwitten gaan gebruiken voor energie in plaats van koolhydraten.

Mogelijk was je gewend om brood als ontbijt en lunch te eten en pasta, rijst of aardappels als avondeten. Wellicht nam je een koekje bij de koffie en trakteerde je jezelf ’s avonds wel eens op wat chips of andere zoutjes. Tijdens een koolhydraatarm dieet laat je al deze koolhydraatrijke voedingsmiddelen staan.

Hoe meer koolhydraten je gewend was te eten of hoe minder koolhydraten je eet tijdens een koolhydraatarm dieet, hoe heftiger de afkickverschijnselen. De duur ervan varieert van enkele dagen tot twee weken. Gelukkig is het mogelijk om afkickverschijnselen en andere ongemakken te verminderen of zelfs te voorkomen.

Let op: Voel je je echt ziek? Dan adviseren we je om naar de huisarts te gaan. Bijvoorbeeld als je je duizelig of licht in je hoofd voelt of voortdurend last hebt van hoofd- of buikpijn.

De meest voorkomende afkickverschijnselen

We hebben de meest voorkomende afkickverschijnselen voor je op een rijtje gezet. Begin jij met een koolhydraatarm dieet dan kan het zijn dat je hier last van krijgt. Dit hoeft overigens niet zo te zijn, want niet iedereen ervaart klachten. We raden je aan om bij twijfel altijd contact op te nemen met je huisarts.

1. Honger

Als je met een koolhydraatarm eetpatroon begint, kan het zijn dat je meer trek hebt dan normaal. Vooral zoete trek komt voor, omdat je lichaam gewend is aan suiker en andere koolhydraten. Zodra je lichaam gewend is aan je nieuwe eetpatroon, verdwijnt die honger vanzelf. In de tussentijd hebben we wat tips voor je om honger in de eerste dagen te voorkomen.

Tips tegen honger

  • Eet wat extra vetten om zoete trek te voorkomen. Neem een theelepel kokosolie, eet een avocado of sprenkel wat olijfolie over je eten.
  • Neem een groot glas water of thee als je trek hebt, dan verdwijnt deze vaak vanzelf. Neem er eventueel een stukje extra pure chocolade bij als dat helpt bij zoete trek.
  • Ook een stuk vers fruit kan helpen om zoete trek te verdrijven.

Let op: als je maag rommelt of knort, dan is dat een teken dat je wat extra’s nodig hebt. Neem in dat geval een koolhydraatarm tussendoortje als het nog geen tijd is om te gaan eten.

2. Moeheid

Vermoeidheid aan het begin van een koolhydraatarm dieet komt mogelijk doordat je lichaam moet omschakelen naar andere voedingsstoffen. Zodra je lichaam gewend is aan koolhydraatarm eten, voel je je merkbaar energieker.

Tips tegen moeheid

  • Neem ’s ochtends en ’s middags een kop groene thee. De theïne hierin geeft je net die energie die je nodig hebt.
  • Een kop bouillon kan ook helpen om moeheid te verdrijven. De mineralen hierin vullen je voorraad elektrolyten aan, waardoor jij je krachtiger voelt.
  • Voel je je na 2 weken koolhydraatarm eten nog altijd vermoeider dan normaal? Dan heb je mogelijk meer koolhydraten nodig. Kies in dit geval wel voor langzame koolhydraten, zoals fruit, havermout of peulvruchten.

Samenvatting: bij moeheid geven groene thee, bouillon en eventueel langzame koolhydraten je meer energie.

3. Slecht slapen

Slecht slapen is het gevolg van het feit dat je lichaam moet wennen aan andere voedingsmiddelen. Je eet immers geen brood, pasta en aardappels, maar meer verse groenten, fruit, eieren, noten en zaden.

Je lichaam moet eraan wennen om energie te halen uit andere voedingsmiddelen dan uit snelle koolhydraten. Dat levert tijdelijk een ander slaappatroon op.

Tips om beter te slapen

  • Zorg voor een rustige sfeer voordat je gaat slapen. Zet de tv en je mobiel ruim van tevoren uit, lees een boek of ga in bad.
  • Ook magnesium kan helpen om beter te slapen. Kies voor een goed opneembare vorm van magnesium, zoals magensiumcitraat en magnesiumtauraat.
  • Ga vooral op tijd naar bed, ook als je niet kunt slapen. Terwijl je ligt, rust je lichaam toch uit.

Samenvatting: als je slecht slaapt, kunnen magnesium en rust voor het slapengaan helpen.

4. Obstipatie

Als je last hebt van obstipatie, kan het zijn dat je een vochttekort hebt of te weinig vezels binnenkrijgt. Meestal is je veranderde eetpatroon de oorzaak van veranderingen in je stoelgang. Je lichaam moet hieraan wennen en kan even minder makkelijk zorgen voor soepele ontlasting. Gelukkig kun je je lijf hier een handje bij helpen.

Tips tegen obstipatie

  • Drink voldoende water en zet eventueel een flesje water op je bureau.
  • Eet meer vezelrijke voedingsmiddelen, zoals verse groenten, fruit, noten en zaden.
  • Start de dag met een vezelrijk ontbijt, zodat je direct je stoelgang flink in gang zet.
  • Beweging stimuleert de darmwerking en kan helpen om obstipatie te voorkomen. Ga een blokje om of doe yoga-oefeningen die de darmbeweging stimuleren.
  • Vetten helpen ook voor een soepele stoelgang. Wil je extra vetten nemen, denk dan aan olijfolie of hennepzaadolie.

5. Diarree

Het kan ook zijn dat je last krijgt van diarree als je start met een koolhydraatarm dieet. Dit kan het gevolg zijn van het feit dat je lichaam moet overschakelen naar vetten. Je lijf kan daar in het begin wat moeite mee hebben, vandaar dat je ontlasting tijdelijk wat dunner kan zijn.

Tips bij diarree

  • Eet tijdelijk wat minder vetten en kijk of hiermee je stoelgang verbetert.
  • Drink veel water, want tijdens diarree verlies je veel vocht.
  • Doe een extra snufje zeezout door je eten om voldoende mineralen binnen te krijgen.

6. Chagrijnig

Als je lichaam geen snelle koolhydraten meer krijgt, kun je je tijdelijk wat chagrijnig of snel geprikkeld voelen. Ook ben je misschien wat sneller geïrriteerd of reageer je emotioneler dan anders. Dat hoort er allemaal bij en verdwijnt vanzelf. Om je humeur op te peppen, heb je wellicht wat aan onderstaande tips.

Tips voor een beter humeur

  • Besef dat je gezond bezig bent en dat je binnenkort de vruchten plukt van je gezonde eetpatroon: meer energie en een gezond gewicht. Houd die gedachte vast en herinner jezelf eraan als je je weer eens chagrijnig voelt.
  • Lucht je hart bij een goede vriend, vriendin of je partner.
  • Ben je ‘hangry’, eet dan wat gezonde koolhydraten, zoals een handje noten of schaaltje yoghurt met vers fruit
  • Verwen jezelf met iets lekkers en gezonds, zoals een gezonde reep. Of maak een fruitsalade voor jezelf klaar.

7. Koud of warm voelen

Veel mensen ervaren veranderingen in hun lichaamstemperatuur als ze met koolhydraatarm eten beginnen. Ze hebben het koud of voelen zich juist verhit. Heb je hier last van, dan is het goed om te weten dat dit heeft te maken met de omschakeling naar andere voedingsstoffen. Na enige tijd kan je lichaam zijn temperatuur weer zelf regelen en voel jij je steeds aangenaam warm.

Tips tegen koud of warm gevoel

  • Als je je verhit voelt, kan het helpen om een koud washandje in je nek te leggen of ijsklontjes in je water te doen.
  • Heb je het koud, zet dan een kop thee en houd die lekker in je handen.
  • Om het warm te krijgen, kan een extra trui, een warm bad of een kruik in je bed ook helpen.
  • Heb je het koud, dan warm je lekker op door een rondje te gaan rennen.

8. Vieze smaak in je mond

Een koolhydraatarm dieet kan een vieze smaak in je mond geven. Op zich geen slecht teken, maar wel vervelend.

Tips tegen een vieze smaak

  • Drink veel water om de smaak weg te halen en de afvalstoffen sneller uit je lichaam te spoelen.
  • Kauw op kauwgom die gezoet is met xylitol om de smaak te verdoezelen.
  • Poets wat vaker je tanden voor een schoon en fris gevoel in je mond.

9. Vette of onrustige huid

Je huid is een weerspiegeling van je gezondheid. Het zal ook reageren op de veranderende situatie in je lijf. Hierdoor kun je tijdelijk last krijgen van een gevoelige of vette huid. Uiteindelijk komt ook je huid weer in evenwicht, zodat ze weer rustig wordt en glad en soepel aanvoelt.

Tips tegen een vette of onrustige huid

  • Reinig je huid ’s ochtends en ’s avonds met een milde reinigingsmelk op natuurlijke basis.
  • Gebruik tijdelijk huidverzorgingsproducten voor de vette of gevoelige huid.
  • Drink genoeg water.

Nog even dit…

Afkickverschijnselen en andere ongemakken bij de start van een koolhydraatarm eetpatroon kunnen heel vervelend zijn. In dit artikel hebben we je tips gegeven om deze te voorkomen of verlichten. Bedenk vooral dat de ongemakken tijdelijk zijn.

Houden je klachten langer aan of belemmeren ze in je dagelijks leven, neem dan contact op met je huisarts.

Deel

Print

39 reacties op “Voorkom en verlicht klachten bij een koolhydraatarm dieet

  1. Lenie zegt:

    Hoi hoi .. ik ervaar dat ik steeds een dikke buik krijg . Als ik gegeten heb.. maar val toch goed af . Alleen het is geen fijn gevoel .. ben nu 4 dagen met het koolhydraad arm dieet . En 3 kilo kwijt heerlijk..maar hoe kom ik van die opgezwollen buik af ..Gr Lenie

    • Vanessa Teune zegt:

      Hoi Lenie,

      Inderdaad fijn dat je aan het afvallen bent en het goed gaat met het programma; maar zeker vervelend om een opgeblazen buik te hebben!
      Zijn er groentes of ingrediënten bij die je normaliter niet eet? Mocht dat zo zijn dan zou je die wellicht beter kunnen vervangen voor een andere soort uit de koolhydraatarme lijst. Wellicht reageren je darmen er momenteel op.
      Daarnaast kan het ook komen door een verandering in je eetpatroon. Dan zou het na een week weg moeten gaan.
      Probeer ook veel te drinken (water, thee) en dagelijks een halfuurtje minimaal te bewegen.
      Mocht je ons meer informatie willen geven dan kan dat via info@leefpuurnatuur.nl
      Dan denken we wat verder met je mee.
      Groetjes Vanessa -LPN-

      • Annemieke zegt:

        Hallo, ik eet nu ruim een week volgens jullie recepten en heb enorm last van obstipatie.
        Ik ontbijt met griekse yoghurt en fruit of amandelmelk met havermout en fruit. Dat zijn neem ik aan flink wat vezels om de dag mee te beginnen.
        Smiddags eet ik omelet met groene of rauwkost of knackebrod lichtgewicht (de versie zonder toegevoegde suikers)
        Savonds wel groente met normale aardappelen, geen vlees.
        Hebben jullie nog tips om mijn ontlasting beter te krijgen?

  2. Monique heemskerk zegt:

    Hai, ik ben 5 dagen bezig en vind het een fijn boek, wel wennen want alles kost meer tijd. Ik ben super gemotiveerd, dus hoop echt dat het gaat lukken. Gewone kaas 30+ ben ik nog niet tegengekomen. Is dit uit den boze? Ik ben dol op kaas namelijk.

    • Vanessa Teune zegt:

      Hi Monique,
      Super dat je zo’n goede mindset hebt! We eten wel zui vel maar gewone kaas kom je inderdaad niet tegen. Vaak toch een bewerkt product en biedt in verhouding tot de verzadigde vetten weinig vitamines en mineralen. Geitenkaas, feta en mozzarella zijn een beter alternatief.

  3. Margriet zegt:

    Ik ben Margriet en ik vind de recepten uit het boek heerlijk en gemakkelijk hoef alleen maar de boodschappen op te schrijven … ben nu bezig vanaf maandag dit is de 4de dag ….ik was al lang bezig met KHA eten en weinig geen toegevoegde suikers te eten … maar ben toch al 1 kilo afgevallen … maar ik hoef ook niet zoveel af te vallen maar ik wil gezond eten met de juiste ingrediënten … ik ben 75 jaar en het is heel leuk om zo voor je zelf te zorgen en lekker te eten

  4. Nathalie zegt:

    Ik ben nu een week bezig. Lekker eten maar de weegschaal geeft bij mij 2 kilo meer aan.dus nu ben ik vooral boos en teleurgesteld. Hoe komt dit?

    • Vanessa Teune zegt:

      Hoi Nathalie,
      Je lichaam moet even wennen aan het nieuwe voedingspatroon. Doordat we veel meer vezels eten dan je gewend was wellicht gaat je lichaam voor de verwerking daarvan soms vocht vasthouden. Je kan dus het beste minimaal 2 liter water drinken per dag. Ook is het soms beter om je omvang te meten ten opzichte van het wegen. Door hormonen en spierontwikkeling is de weegschaal niet zo accuraat. Gaat helemaal goedkomen!
      Groet LPN

  5. Mar zegt:

    Hallo Lynda,
    Ik ben nu 4 dagen bezig. De recepten zijn heerlijk en goed te maken. Ik zit nu even in een dipje, voel me hem.Ik moet wel zeggen dat ik mijn boterham met kaas wel mis😊 Ik ben uit genodigd voor een BBQ bij vrienden.
    Wat mag ik meedoen en wat niet.

    • Vanessa Teune zegt:

      Fijn dat je ermee bezig bent! Je kan het beste brood met smeersels vermijden, net als sauzen en eventuele frietjes.
      Voorkom dat je enorme trek hebt door thuis iets gezonds te eten (klein bakje kwark bijvoorbeeld) en geniet van vlees/vis en salades.
      Fijne dag!

  6. Wilma zegt:

    Ik eet nu 2 weken koolhydraat arm en heb vieze smaak in mijn mond en warmte aanvallen onrust en hartkloppingen en dizzy . Zijn dit afkickverschijnselen of moet ik hier mee naar de Dokter. Ik heb wel medicijnen voor bloeddruk en cholesterol.

  7. Paula zegt:

    Heb inderdaad wat last van hoofdpijn. Heb nu pas goed in de gaten hoe veel keer ik snaai tussendoor. Omdat de recepten zo anders zijn dan ik gewend was te komen moet ik behoorlijk wat tijd besteden aan het klaarmaken van de gerechten. Was niet gewend zaden en noten te verwerken in het eten. Het smaakt allemaal anders maar ik ben al 3 kg kwijt en dat maakt dat ik het heel streng aanpak want het helpt.

    • Vanessa Teune zegt:

      Klinkt goed Paula en wat fijn dat je zoveel inzicht krijgt in je vroegere eetpatroon.
      Ga zo door! Drink voldoende water, zeker extra met warm weer.

  8. Petra zegt:

    Ik ben nu 2weken bezig en ben nu 5 kilo lichter.
    Heb soms wel last van hoofdpijn in de ochtend. Drink genoeg water en dan trekt het wel weer weg. Heb nu wel last van diarree. Erg vervelend, vraag me af hoelang de afkickverschijnsel duren.

    • Vanessa Teune zegt:

      Als je maandag nog steeds last hebt van diarree kun je beter even bellen met de huisarts. Na 2 weken moeten de afkickverschijnselen zeker wel voorbij zijn.
      Sterkte! LPN

  9. Monique zegt:

    Wat een fijne mail in mijn mail box.
    Ik ben nu 3 dagen bezig en ik merk idd dat ik wat vermoeider ben en een beetje hoofdpijn heb.
    Fijn om dan een mail te krijgen en te lezen dat het erbij hoort.
    Ben heel blij met het boek en het heerlijke eten.
    Kost wel wat meer tijd, maar ik vind het ook wel heel leuk om zo te zorgen voor mijn lijf.
    Mijn zoon en man eten het diner mee en overdag met ontbijt en lunch doet mijn man ook mee.
    Dus af en toe wel even rekenen en uitzoeken om het toch kloppend te maken.
    Ik ga er lekker mee door en genieten van de maaltijden en het gezonde leven. -:)

  10. Pam zegt:

    Ik ben nu 25,8 kg kwijt(begonnen 31 okt) en alles wat hier bovenstaat is in lichte vorm voorbij gekomen, maar alles is beter dan je kgs mee tillen. Ik loop elke dag 3 x met mijn mannen (tekkels) een goede ronde in aardig tempo en vooral savonds voor het eten vind ik het fijn.. je ruikt bij alle huizen de kook geuren naar buiten komen en dan zit je eigenlijk al vol van al die geuren als je gaat beginnen aan je eigen potje, en als ik dan aan mijn maaltijd begin denk ik …. zo heb het toch maar weer geflikt.. en als ik toch trek heb een keer in iets, dan maak ik een kleine kop met sojamelk gember en kaneel savonds… slaap je ook lekker van ik voel me goed en ben blij met alle lekkere recepten

  11. Ivonne zegt:

    Hallo ik ben net een week bezig met het koolhydraatvtij dieet en herken de bijwerkingen. Zo ben ik af en toe heel erg moe en kan wat minder tegen fel licht.

  12. Gonnie Almekinders zegt:

    Ben nu drie dagen bezig , valt niet tegen , sport heel veel , heb het aan mijn schildklier heb daar medicijnen voor .
    Dus als ik mij niet lekker voel neem ik cottage cheese of kwark met wat verse aarbeien , vond het leuk de mail vandaag te ontvangen , ga stug door

    • Vanessa Teune zegt:

      Dat hoeft niet per sé hoor. Je hebt in de digitale bonussen 15 extra dinerrecepten staan om mee te kunnen afwisselen. In de community staan ze bij jouw account.

  13. Corrie de Groot zegt:

    Ik ben nog aan het voorbereiden en af en moet meerdere ingrediënten nog aanschaffen.
    Mijn echtgenoot wil ik mee laten profiteren van dit nieuwe plan, dus het kost mij nog wat meer tijd voor ik begin.
    Ik heb er veel zin in
    De recepten zien er heerlijk uit.

  14. Pascale zegt:

    Vind boek fantastische kleine kater van afkicken van suiker maar gaat goed ook veel honger maar komt ook in orde met de super info dat ik hier lees veel succes iedereen jullie zijn ook goed bezig vriendelijke groetjes

    • Vanessa Teune zegt:

      In ketose kom je als je weinig tot geen koolhydraten eet. Wij eten dat wely, maar dan de minimale behoefte van het menselijk lichaam. Fruit en kwark zijn dan hele gezond eopties.

  15. Eefje zegt:

    Hi, ik ben nu 2.5weken bezig ongeveer en zit tussen 50 en 100 koolhydraten per dag.
    Kan het kloppen dat je lijf moet wennen waardoor je in de eerste paar weken nog niet afvalt? Ik zit echt op ruim de helft minder koolhydraten dan voorheen, dus het zou toch wel is moeten gaan gebeuren? Het betreft voor mij maar 5 kG ofzo,maar vraag het me toch af?

    • Vanessa Teune zegt:

      Dat kan even duren. Zeker als je niet heel erg veel overgewicht heb. Wanneer je maar voldoende eiwitten en gezonde vetten en vezels eet dan krijgt je lichaam geen tekorten en gaat het zeker gebeuren. Drink dagelijks ook 2 liter water. Daarmee help je de vochthuishouding te stabiliseren.

    • Charel zegt:

      Hoi Tam,

      Wat vervelend om te horen. Ik zou je adviseren om koolhydraten toe te voegen, het liefst rond de 80 gram per dag.
      Het is daarnaast verstandig om ook je huisarts even te raadplegen en het te bespreken.

      Sterkte!

      Groetjes Charel

  16. Marije zegt:

    Hoi! Ik heb soms echt last van een gloeiend hoofd, duizeligheid en wat last van m’n ogen. Zijn dit symptomen dit passend zijn? Ik ben 5 dagen bezig

    • Charel zegt:

      Hoi Marije,

      Wat naar dat je je niet goed voelt. Hoofdpijn en duizeligheid kunnen erop duiden dat het wat te weinig is voor je. Zou je eens een portier koolhydraten willen toevoegen aan de lunch of het diner? Kijken of het iets verbeterd. Gloeiend hoofd en last van ogen horen er niet bij.

      Sterkte!

      Groetjes Charel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leef suikervrij programma

Al meer dan 12.000 tevreden klanten!

5/5

Al jaren de bewezen suikervrije methode waarmee je direct vet verliest, energieker wordt en een gezonder lichaam krijgt.

Gratis dagmenu

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het suikervrij dagmenu!

Heb je een vraag voor ons?

Neem nu contact op met Lynda!

Al 76.283 keer gedownload

Ontvang het gratis suikervrije dagmenu

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis tips, recepten en dagmenu’s.

Bedankt! Je bent nu aangemeld voor de nieuwsbrief.

Leuk dat je het Leef Puur Natuur dagmenu hebt aangevraagd.

Het dagmenu kun je binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.

Met het dagmenu wil ik je kennis laten maken met het Leef Suikervrij programma. Ben je geïnteresseerd in een slank, fit en energiek leven? Bekijk dan deze pagina.