5/5
20.000+ tevreden klanten!

al meer dan 20.000 mensen gingen jou voor!

Beste collageen poeder: 17 merken getest

Lynda
Orthomoleculaire voedingscoach

Deel

Print

Collageen is belangrijk voor je huid, botten en gewrichten.

Er zijn veel verschillende merken met soms grote verschillen in kwaliteit.

In dit artikel beoordeel ik 17 verschillende merken, zodat je in één oogopslag kunt zien wat ik aanraad voor optimaal effect.

In het kort:
De beste collageen poeder voor je huid, haar en nagels is van Vital Proteins.

Als je collageen voornamelijk gebruikt voor je pezen en gewrichten, dan raad ik NOW Biocell Collagen Hydrolized type II aan.

Deze review gaat voornamelijk over collageen voor je huid, haar en nagels (meer beauty). Ben je benieuwd naar mijn advies over collageen voor je pezen en gewichten, klik dan hier.

Beste collageen poeder: de 6 winnaars

Om te bepalen wat de beste collageen poeder is, heb ik 17 merken met elkaar vergeleken. Uit deze test heb ik een top 6 beste collageen poeder samengesteld. Er zijn ook 11 merken die ik niet aanraad (lees verderop welke dat zijn).

Voor mijn beste collageen test heb ik de volgende vier criteria gebruikt:

 1. Gehydrolyseerd
 2. Bevat waardevolle hulpstoffen
 3. Zuiverheid
 4. Prijs

Hieronder lees je welke 6 merken ik zou aanraden.

Merk Naam Adviesprijs Prijs per dagdosering Hyaluronzuur Vitamine C Biotine
1. Vital Proteins Beauty Collageen Poeder Strawberry Lemon € 39,90 € 1,43
2. Mattisson Marine Collageen Blend € 34,95 € 0,93
3. Vitakruid Solugel Collageen Poeder € 22,90 € 0,76
4. Arctic Blue Vis Collageen Poeder Aardbei € 24,90 € 0,83
5. Vital Supply Hydrolyzed Collagen with Peptan € 26,90 € 0,82
6. Golden Naturals Collageen Huid Support (Vis) € 34,95 € 0,93

1. Vital Proteins Beauty Collageen

Vital Proteins heeft zich gespecialiseerd in voedingsproducten met collageen. Ze heeft een heel scala aan collageen producten, waarvan Beauty Collageen poeder mijn favoriet is.

Vital Proteins Beauty Collageen poeder is gemaakt van gehydrolyseerd rundercollageen. Hierdoor is het goed opneembaar.

Laat je niet afschrikken door het woordje ‘gehydrolyseerd’. Dit is niets meer dan het “opknippen” van collageeneiwitten, zodat je lichaam het zeer goed kan opnemen.

De Beauty Collageen van Vital Proteins bevat zowel hyaluronzuur, vitamine C en biotine. Deze stoffen verhogen de opneembaarheid en werken met collageen samen voor een mooie huid [4].

Het collageen product van Vital Proteins heeft bovendien een lekkere smaak door toevoeging van enkel natuurlijke ingrediënten. Dat vind ik een pré.

Uit mijn test komt Vital Proteins Beauty Collageen poeder dan ook naar voren als beste collageen poeder voor de huid.

Voordelen Nadelen
Gehydrolyseerd collageen Prijs is hoger dan meeste alternatieven
Bevat vitamine C Percentage belangrijke aminozuren niet gespecificeerd
Bevat hyaluronzuur
Bevat biotine
Vrij van toegevoegde suikers, zoetstoffen, vulstoffen of additieven
Vrij van bekende allergenen

Verderop vind je 24 wetenschappelijke onderzoeken die ik heb gebruikt voor de criteria om te bepalen welke collageen het beste is.

2. Mattisson Marine Collageen Blend

Mattisson is een merk dat bekend staat om zijn zuivere producten. Ze hebben verschillende soorten collageen poeder, waarvan Marine Collageen Blend mijn voorkeur heeft.

Voor dit collageen supplement maakt Mattisson gebruik van gepatenteerde collageen uit de huid van vissen. Dit garandeert een hoge zuiverheid en een biologische beschikbaarheid.

De collageen komt van wildgevangen vis of kweekvis die in open water verblijft. Bij de kweek worden geen pesticiden gebruikt. Het is niet duidelijk of de wilde vis een MSC-keurmerk heeft.

De collageen van Marine Mattisson bestaat uit hydrolysaat, waarvan bekend is dat dit goed opneembaar is.

Het Marine Collageen Blend product van Mattisson bevat hyaluronzuur en natuurlijke vitamine C voor een optimale opname van collageen.

De belangrijkste aminozuren waaruit collageen bestaat, zijn zeer goed vertegenwoordigd in mijn favoriete collageen product van Mattisson. Dit blijkt ook uit het aminozuurprofiel.

Uit mijn test komt Mattisson Marine Collageen Blend dan ook naar voren als één van beste collageen supplementen voor de huid.

Voordelen Nadelen
Collageen van Peptan® Kan afkomstig zijn van kweekvis
Hoog percentage proline, glycine en hydroxyproline Bevat allergenen (vis)
Bevat hyaluronzuur Geen aanduiding MSC-keurmerk
Bevat vitamine C Bevat geen biotine

3. Vitakruid Collageen Solugel Poeder

Vitakruid is een Nederlands bedrijf dat kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Hun collageen poeder bevat dan ook de beste collageen, namelijk gehydrolyseerde collageen peptiden.

Aan haar collageen poeder voegt Vitakruid vitamine C toe in een goed opneembare vorm. Dit verhoogt de opname van collageen door ons lichaam.

Naast vitamine C bevat het collageen poeder van Vitakruid alleen nog vitamine D. Dat doet het bedrijf met het oog op het gebit en de botten. Voor de huid is deze vitamine vooral belangrijk omdat een tekort huidproblemen kan opleveren.

In een anti-aging beauty product voor de huid zou je in plaats van vitamine D eerder hyaluronzuur en biotine verwachten. Deze stoffen laat Vitakruid echter weg in haar collageen poeder.

Wat me aangenaam verrast, is de prijs van dit collageen supplement. Daarom verovert Vitakruid Collegeen Solugel Poeder plek 3 in mijn top 6 beste collageen poeder voor de huid.

Voordelen Nadelen
Collageen van Solugel® Bevat geen biotine en hyaluronzuur
Vrij van bekende allergenen
Bevat vitamine C
Gunstige prijs

4. Arctic Blue Vis Collageen Poeder Aardbei

Arctic Blue staat voor natuurzuivere marine voedingssupplementen. Hun viscollageen is niet gepatenteerd, maar het bevat wel zuiver viscollageen poeder dat voor 100% uit collageen peptiden bestaat.

Voor hun collageen supplementen maakt Arctic Blue gebruik van wilde vis uit Noord-Noorwegen. De vis wordt vers verwerkt tot gehydrolyseerd collageen, waardoor het een fijne smaak en een goed aminozuurprofiel heeft.

Het viscollageen poeder met aardbeismaak van Arctic Blue bevat vitamine C voor de opname. Hyaluronzuur ontbreekt in dit product.

De collageen van Artic Blue heeft een hoog gehalte aan de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline. Er is alleen geen aminozuurprofiel op hun site te vinden. Dat maakt dat dit product van Arctic Blue in mijn test uitkomt op nummer 4.

Voordelen Nadelen
Gehydrolyseerd collageen Geen gepatenteerd collageen
Collageen van wilde vis Percentage belangrijke aminozuren niet gespecificeerd
Bevat natuurlijke vitamine C Bevat allergenen (vis)
MSC-keurmerk Bevat geen hyaluronzuur en biotine

5. Vital Supply Hydrolyzed Collagen with Peptan

Vital Supply noemt zichzelf de nummer 1 collageen webshop van Nederland. Met hun Hydrolyzed Collagen met Peptan bieden ze inderdaad een mooi collageen product tegen een gunstige prijs.

Een minpuntje van dit collageen product is dat het vitamine C bevat in de vorm van ascorbinezuur. Ik had liever een zuurvrije vorm van vitamine C gezien.

Het collageen supplement van Vital Supply zit overigens geen biotine of hyaluronzuur (die zou je nog bij kunnen slikken voor je huid, haar en nagels). Dat maakt dat dit product op plaats 5 eindigt van mijn top 6 beste collageen voor de huid.

Voordelen Nadelen
Collageen van Peptan® Bevat geen hyaluronzuur en biotine
Vrij van bekende allergenen Bevat een minder goed opneembare vorm van vitamine C

6. Golden Naturals Collageen Huid Support (Vis)

Golden Naturals streeft natuurzuivere producten na. Hun Collageen Huid Support bevat geen gepatenteerd collageen, maar het bedrijf maakt wel gebruik van de best opneembare collageen (hydrolysaat).

Het collageen supplement van Golden Naturals Huid Support heeft een mooi aminozuurprofiel, dat het bedrijf ook op haar website publiceert. Dat vind ik een pré.

De collageen van Golden Naturals bevat biotine, maar geen hyaluronzuur en vitamine C. Dat maakt het product niet goed of slecht, alleen in mijn ogen wat minder geschikt als je collageen voor je huid, haar en nagels gebruikt.

Voor dezelfde prijs zijn alternatieven te vinden die deze waardevolle stoffen wel bevatten. Daarom eindigt het collageen poeder van Golden Naturals als nummer 6 in mijn test.

Voordelen Nadelen
Gehydrolyseerd collageen Geen gepatenteerd collageen
Gemakkelijk te gebruiken (collageen poeder) Bevat geen hyaluronzuur
Hoog percentage proline, glycine en hydroxyproline Bevat geen vitamine C
Bevat biotine die de werking aanvult

Merken die de top 6 niet hebben gehaald

De volgende 8 merken collageen poeders behoren na mijn test niet tot de beste:

 1. Holland & Barrett: duurder dan vergelijkbare alternatieven (collageen poeder)
 2. Kruidvat: kwaliteit en herkomst onduidelijk
 3. Solgar: geen type I collageen in poedervorm
 4. Lucovitaal: duurder dan vergelijkbare alternatieven (Super Collageen)
 5. Vitals: geen type I collageen in poedervorm
 6. Vitalize: geen type I collageen in poedervorm
 7. Applied Nutrition: duurder dan de meeste alternatieven
 8. Etos: mist waardevolle hulpstoffen
 9. Holland & Barrett: bevat sucralose (Premium Complex)
 10. Flinndal: bevat sucralose
 11. Body&Fit: bevat sucralose

Hoewel ik deze merken niet direct aanraad, zijn ze niet gevaarlijk. Ook blijven deze merken binnen de wet- en regelgeving. Ik raad sucralose bijvoorbeeld niet aan omdat het een intensieve zoetstof is en niet past binnen onze visie op Leef Puur Natuur: natuurlijk eten.

Samengevat:
De beste collageen poeder voor je huid, haar en nagels is Vital Proteins.

Als je collageen voornamelijk gebruikt voor je pezen en gewrichten, dan raad ik NOW Biocell Collagen Hydrolized type II aan.

Criteria

Voor mijn selectie van beste collageen heb ik mijn persoonlijke ervaring, mening en de volgende 4 criteria gebruikt:

1. Gehydrolyseerd

Collageen kan uit verschillende dierlijke bronnen afkomstig zijn. Belangrijk is dat het gehydrolyseerd is. Hierbij is de collageen opgesplitst in kleinere ketens van aminozuren ofwel peptiden. Op deze manier kan ons lichaam de collageen gemakkelijk opnemen.

2. Bevat waardevolle hulpstoffen

Het beste beauty collageen poeder bevat waardevolle hulpstoffen die de opname verhogen. Denk aan hyaluronzuur en vitamine C uit natuurlijke bronnen, zoals acerola kers.

Ook biotine is een de goede toevoeging aan een collageen supplement. Deze B-vitamine vult de werking van collageen aan. Zo werk je gericht aan een mooie huid.

3. Zuiverheid

In veel collageen supplementen voegt men onnodige stoffen toe, zoals kunstmatige smaakstoffen. Daarom heb ik collageen supplementen geselecteerd die vrij zijn van deze stoffen.

4. Prijs

De prijs is voor mij ook een belangrijk selectiecriterium. Er zijn veel dure collageen supplementen verkrijgbaar. Ik heb een selectie gemaakt van de beste kwaliteit collageen voor de meest gunstige prijs.

Collageen voor gewrichten & pezen

Collageen draagt bij aan sterke botten en kraakbeen. We hebben het dan met name over collageen type II.

Als je voor je gewrichten en pezen een collageen supplement zoekt, dan kun je erop letten dat het collageen type II in gehydrolyseerde vorm bevat.

Voor type II collageen is kippenkraakbeen de beste bron. Dit bevat namelijk ook andere interessante stoffen voor de gewichten [1]. Om die reden zou ik collageen uit deze bron adviseren.

In deze review beperk ik me tot beauty collageen type I voor de huid. Er zijn wel een paar goede merken collageen type II die mij positief zijn opgevallen.

Als je meer wil weten over deze merken, klik dan op de links hieronder:

 1. NOW Biocell Collagen Hydrolized type II
 2. AOV 1105

Veelgestelde vragen

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Zo’n 30% van al het eiwit in ons lichaam is collageen.

Collageen maakt meer dan 90% uit van de botten en ligamenten en zo’n 70% van onze huid en bindweefsel.

Er bestaan meer dan 20 typen collageen, waarvan type I en II het meest in ons lichaam voorkomen. Zo bestaat het collageen in ons lichaam voor ongeveer 90% uit type I collageen.

In de tabel hieronder zie je een aantal typen collageen en hun werking:

Type Plek in lichaam Functie
Type I Huid, haar, nagels, pezen, ligamenten, spieren, bloedvaten, botten Geeft structuur en elasticiteit, ondersteunt de groei en het herstel en hydrateert
Type II Kraakbeen, gewrichten Geeft elasticiteit, draagt bij aan de opbouw en beschermt
Type III Bloedvaten, klieren, spieren, organen, huid Geeft structuur en elasticiteit, draagt bij aan wondheling
Type IV Huid en bloedvaten Draagt bij aan filtratie en het vormen van netwerken
Type V Haar, huid en ogen Draagt bij aan de kwaliteit van de vezels

Wat betekent het woord collageen?

Het woord collageen komt van het Griekse ‘colla’, dat samenbinden of lijm betekent.

Wat doet collageen?

Collageen zorgt in ons gehele lijf voor stevigheid, onderlinge samenhang en elasticiteit.

Collageen vezels zijn sterk en zeer rekbaar. Ze helpen ons lichaam om haar natuurlijke kracht en flexibiliteit te behouden.

Ook bindt collageen water, waardoor het onze huid van binnenuit hydrateert.

Zo draagt collageen bij aan [2-9]:

 • Gladde, strakke en soepele huid
 • Herstellend vermogen van de huid
 • Behoud van sterke botten
 • Stevig en flexibel kraakbeen
 • Bescherming van gewrichten
 • Groei en instandhouding van spiermassa
 • Glanzende en vollere haren
 • Sterke nagels
 • Gezonde tanden en tandvlees

Hou er wel rekening mee dat het gebruik van collageen deze voordelen niet garandeert.

Waarom een collageen supplement?

Collageen kan je lichaam zelf aanmaken. Die aanmaak neemt echter sterk af na je 25e. Dan verlies je zo’n 1% collageen per jaar [10]. Daardoor worden de lichaamseigen collageen vezels zwakker.

Op 45-jarige leeftijd ben je bijvoorbeeld 25% van je collageen verloren [10]. Je kunt dit onder andere merken aan de vorming van rimpels en minder soepele spieren.

Door collageen in te nemen, vul je de hoeveelheid collageen in je lichaam aan en ondersteun je je huid, botten en spieren.

Hoe herken je een collageen tekort?

Je kunt een collageen tekort herkennen aan de volgende symptomen:

 • Fijne lijntjes en rimpels
 • Droge huid
 • Onzuivere huid
 • Dunner wordende huid
 • Broze nagels
 • Dof haar

Wat is de beste collageen poeder?

De beste collageen poeder bestaat uit collageen hydrolysaat. Hierbij worden grote collageen eiwitvezels in stukjes geknipt (hydrolyse), waardoor ons lichaam ze beter kan opnemen [1,6,7,11].

Uit onderzoek blijkt dat collageen peptiden gemakkelijk worden opgenomen door het lichaam en deze zich ook goed verspreiden [11].

Collageen dat niet gehydrolyseerd is (ongedenatureerd collageen) wordt minder goed opgenomen. Wel zou het door het lichaam gemakkelijk worden herkend als een lichaamseigen stof [12,13].

Hoeveel collageen per dag?

Bij collageen peptiden of hydrolysaten is de dagdosering meestal 9 gram voor de huid en 10 tot 12 gram voor de gewichten [15-17].

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten merk?

Als je collageen neemt voor je huid, dan is het moment dat je verschil merkt afhankelijk van hoe snel je huid zich vernieuwt. Dat duurt gemiddeld een maand. Er is onderzoek waaruit blijkt dat je rond die tijd een verbetering van de huidelasticiteit kunt gaan zien [18].

Om optimaal te profiteren van de voordelen die collageen heeft voor de huid, zou je ten minste drie maanden een collageensupplement moeten gebruiken. Onderzoek toont aan dat je dan een gladdere huid met een duidelijk verbeterde elasticiteit kunt verwachten [19-22].

Heeft collageen bijwerkingen?

Collageen heeft geen bekende bijwerkingen.

Alleen mensen met een visallergie zouden op viscollageen kunnen reageren en mensen met een allergie voor kippenei zouden voorzichtig moeten zijn met collageen uit eierschalenmembraan [15,23].

Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of andere deskundige.

Is collageen geschikt voor veganisten?

Nee, het wordt gemaakt van dierlijke bronnen. Veganistische collageen supplementen bevatten geen echte collageen [24] en de werking is nog niet bewezen.

Collageen poeder ervaringen

Als je je afvraagt of collageen echt werkt, lees dan de onderstaande ervaringen:

Yvonne (34): ‘Na één maand collageen te hebben genomen, glansde mijn huid meer.’

Deirdre (41): ‘Binnen een maand nadat ik met collageen was begonnen, zag mijn huid er veel gehydrateerder uit dan voorheen. Rond de derde maand waren de fijne en diepere lijntjes in mijn gezicht zelfs bijna verdwenen. In maand vijf zag mijn huid er glad uit en er waren geen tekenen van nieuwe rimpels.’

Wil je zelf de werking van collageen ervaren? Dit is de top 6 beste collageen poeder uit mijn test:

 1. Vital Proteins Beauty Collageen poeder Strawberry Lemon
 2. Mattisson Marine Collageen Blend
 3. Vitakruid Collageen Solugel Poeder
 4. Arctic Blue Vis Collageen Poeder Aardbei
 5. Vital Supply Hydrolyzed Collagen with Peptan
 6. Golden Naturals Collageen Huid Support
Conclusie:
De beste collageen poeder voor je huid, haar en nagels is Vital Proteins.

Als je collageen voornamelijk gebruikt voor je pezen en gewrichten, dan raad ik NOW Biocell Collagen Hydrolized type II aan.

 

Disclaimer

Deze vergelijking is gemaakt op 20 maart 2023. Leef Puur Natuur geeft geen medisch advies. Raadpleeg voor de zekerheid een arts als er sprake is van een onderliggende klacht, een aandoening of twijfel. De prijzen, de samenstellingen van de producten en andere informatie in dit artikel kunnen in de loop van de tijd veranderen. Leef Puur Natuur geeft geen garanties voor de correctheid van de informatie uit dit artikel. Heb je een foutje gezien? Neem dan gerust contact met ons op. Zoals uitgelegd in het artikel beoordeelt Leef Puur Natuur de producten aan de hand van de genoemde criteria, maar bij het bepalen van de rangschikking geeft onze persoonlijke mening soms de doorslag. Bedrijven kunnen niet betalen om hun producten hoger te laten eindigen. Wel steunen bedrijven ons soms op andere manieren, bijvoorbeeld door deze pagina te promoten in zoekmachines of op andere websites. Als je op een link klikt op deze pagina, dan bestaat de kans dat ik hier een commissie aan verdien. Dit helpt mij onder andere om meer en betere reviews te maken en mijn kosten te dekken.

Een reactie op “Beste collageen poeder: 17 merken getest

 1. Iemand die er wel wat van weet zegt:

  Je maakt reclame voor poeders die je staaft met 24 wetenschappelijke studies.
  Als je werkelijk een betekenisvol artikel had willen schrijven zou je je mogelijk clientèle niet zo voor de gek houden. Vloeibare collageensupplementen worden voor 90% opgenomen terwijl het van poeders bekend is dat het om nauwelijks 30% gaat. Het merk dat bij jou er als sterkst uitkomt scoort in vergelijking met eender welk vloeibaar supplement erbarmelijk. Geen wonder dat niemand wil investeren in kwaliteit als het internet vol staat met “artikels” als deze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leef suikervrij programma

Al meer dan 12.000 tevreden klanten!

5/5

Al jaren de bewezen suikervrije methode waarmee je direct vet verliest, energieker wordt en een gezonder lichaam krijgt.

Gratis dagmenu

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het suikervrij dagmenu!

Heb je een vraag voor ons?

Neem nu contact op met Lynda!

Al 76.283 keer gedownload

Ontvang het gratis suikervrije dagmenu

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis tips, recepten en dagmenu’s.

Bedankt! Je bent nu aangemeld voor de nieuwsbrief.

Leuk dat je het Leef Puur Natuur dagmenu hebt aangevraagd.

Het dagmenu kun je binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.

Met het dagmenu wil ik je kennis laten maken met het Leef Suikervrij programma. Ben je geïnteresseerd in een slank, fit en energiek leven? Bekijk dan deze pagina.