Kefir: De 10 gezondheidsvoordelen en 1 waarschuwing

Laatste update op 24 maart 2024

Sinds 2014 zien en horen we de naam ‘kefir’ steeds vaker. Ook de supermarkt heeft kefir nu vaak in de schappen staan. Het zou beter en gezonder zijn dan ‘gewone’ zuivel en het zou essentieel zijn om te gaan gebruiken.

Wij wilden natuurlijk onderzoeken wat er zo bijzonder aan is en of alle beweringen kloppen. Er ging een wereld voor ons open en (kleine spoiler) we zijn inmiddels enorm enthousiast over dit gezonde product!

Ontdek wat kefir zo speciaal maakt en waar je op moet letten bij de aanschaf van dit gezonde product.

Wat is kefir?

Net als kombucha is kefir ook een gefermenteerde drank. Fermenteren is een manier om producten, zonder chemische toevoegingen of fabrieksprocessen, langer houdbaar te maken.

Voor de tijd van de koelkasten, vriezers en chemische houdbaarheid werden producten gefermenteerd om ze langer te kunnen bewaren.

Het fermenteren van producten is sinds enkele jaren weer ontzettend populair vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het je oplevert! Ook bij kefir is dit zeker het geval [1-3].

Zo wordt het gemaakt

Kefir kan gemaakt worden van water of (plantaardige) melk. Aan het basisingrediënt wordt een bacteriecultuur toegevoegd van gisten en micro-organismen. Deze zien eruit als bloemkoolachtige korrels en groeien ook daadwerkelijk in die vorm.

Ze worden ook wel ‘bloemkool- of yoghurtplanten’ genoemd, al zijn het natuurlijk geen planten. De stukjes die je gebruikt om mee te fermenteren noemen we ‘kefirkorrels’. Er bestaan melkkefirkorrels en aparte waterkefirkorrels [1].

Tijdens de fermentatie wordt de drank luchtdicht afgedekt en 24-48 uur bewaard op een temperatuur van gemiddeld 18 graden. Binnen deze tijd vermenigvuldigen de bacteriën zich en voeden ze zich met de (melk)suiker van de basisdrank. De suikers worden opgenomen en door de kefirkorrels omgezet in verschillende zuren.

Na het verwijderen en zeven van de kefirkorrels blijft een frisse, licht zurige drank over: de kefir. De ‘levende’ kefirkorrels kunnen vervolgens weer gebruikt worden voor het maken van een nieuwe hoeveelheid kefir.

De smaak en intensiteit van de kefir is afhankelijk van de kracht van de kefirkorrels. Dit kan per seizoen en zelfs per regio van oorsprong verschillen [1].

Samengevat:
Kefir is een gefermenteerde drank, gemaakt van water of (plantaardige) melk. Door het toevoegen van speciaal gekweekte ‘kefirkorrels’, een bacteriecultuur van gisten en micro-organismen, worden de suikers vergist en komen zuren vrij.

Waar komt kefir vandaan

De frisse en zurige drank melkkefir vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten en Azië, net als fermenteren in het algemeen.

Eeuwen geleden kon men de melk van de koe, schaap of geit alleen bewaren en meenemen na het fermenteren. Herders fermenteerde de melk bijvoorbeeld tijdens het rondtrekken in zakken van dierenhuiden. Melkkefir bestaat langer dan waterkefir.

Vermoedelijk komt de kefir fermentatiecultuur uit de Kaukasus en Tibet. Vervolgens werd het ook in Rusland en Turkije erg geliefd en heeft Rusland als eerste wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen. De huidige naam is afgeleid van het Turkse woord “Keyif” wat zoiets als “een genoegen” betekent [2].

Welke soorten kefir bestaan er?

Zoals genoemd kun je kefir maken van zowel water als melk. Naast deze twee soorten bestaat er ook nog een derde: de zogeheten ‘milde kefir’. We zetten alle soorten en hun kenmerken voor je op een rijtje [4,5]:

Melkkefir

Kefir van melk is enigszins vergelijkbaar met een frisse drinkyoghurt waar, dankzij het fermenteren, een beetje koolzuur en een heel klein beetje alcohol in is ontstaan [1,6]. Melkkefir kan gemaakt worden met alle dierlijke en ongezoete, plantaardige melksoorten (kokos, haver, rijstmelk) samen met de melkkefirkorrels.

Dankzij het fermentatieproces bevat melkkefir van dierlijke melk nauwelijks lactose wat het dus een prettige zuivelachtige drank maakt voor mensen met lactose gevoeligheid. Het valt onder de ‘aangezuurde melksoorten’ die mensen veelal zonder buikklachten kunnen consumeren.

Waterkefir

Het fermentatieprincipe is gelijk aan melkkefir, alleen wordt de drank gemaakt op basis van water met waterkefirkorrels en lijkt het eindresultaat meer op zoetige frisdrank dan op een friszurige yoghurtdrank [1,5].

Omdat voor vergisting suikers nodig zijn wordt aan het water een hoeveelheid suiker of fruit toegevoegd. Dadels zijn hier bijvoorbeeld erg geschikt voor. Door met fruit en eventueel kruiden te variëren ontstaan allerlei lekkere smaakvariaties.

Kefir Mild

Deze drank wordt veel verkocht in de verschillende supermarkten. Gezien de gestegen populariteit van kefir is het voor producenten aantrekkelijk om het product ook te maken.

Fermenteren is alleen een duurzaam proces waarbij tijd, smaak en kwaliteit niet altijd even consequent zijn. Om een sneller productieproces en eenduidig eindproduct te verkrijgen wordt in het fabrieksproces gebruik gemaakt van een samengesteld poeder in plaats van kefirkorrels. Dit poeder is gemaakt van verschillende bacteriën.

Het kefir poeder is ook steeds vaker los te koop om zelf kefir mee te maken. Deze variant is niet te vergelijken met de melk- en waterkefir omdat is aangetoond dat deze veelal geen gist en de uitgebreide kefir bacteriecultuur bevatten.

Samengevat:
Er bestaat kefir gefermenteerd met melk of water. Ook wordt er tegenwoordig ‘milde kefir’ verkocht. Dit is een melkdrank waar fabrieksmatig een bacteriecultuur aan is toegevoegd en dat een korter fermentatieproces heeft doorlopen.

Welke gezondheidsvoordelen biedt kefir?

In ons eerdere artikel over fermenteren hebben we vastgesteld dat het fermenteren van producten verschillende gezondheidsvoordelen heeft. Deze gelden zeker ook voor kefir en de wetenschap is reeds overtuigd van de heilzame werking. De kefir fermentatiekorrels hebben een veel uitgebreidere bacterie- en gistencultuur dan andere fermentatie soorten. Dit biedt een uniek soort probiotica [10].

Verschillende onderzoeken geven aan dat kefir de volgende positieve uitwerking heeft op je lichaam:

1. Het is heel goed voor je darmflora

De levende micro-organismen van kefir vormen door de vergisting een natuurlijk probiotica [2,4]. Deze probiotica vindt zijn weg naar onze darmen en blijft daarachter om onze darmflora te vormen. De darmflora is een verzamelnaam voor alle aanwezige, gezonde bacteriën die ons voedsel verwerken en omzetten tot nuttige voedingsstoffen en afvalstoffen.

2. De darmwerking verbetert

Uiteraard een resultaat van onder andere de herstelde darmflora. Dit zorgt ervoor dat voedsel veel beter wordt afgebroken en er minder problemen bestaan. Ook mensen die last hebben van het Prikkelbare Darm Syndroom hebben er baat bij [8].

3. Het bevordert je spijsvertering

Door de boost die de probiotica de darmen geeft wordt de werking beter. Dat heeft als bijkomend voordeel dat vezels beter kunnen worden opgenomen. De doorstroming in de darmen krijgt weer een natuurlijke balans en de spijsvertering optimaliseert. Dat heeft als gevolg dat klachten rondom gasvorming en/of obstipatie verminderen [2,4,6].

4. Het is goed voor je weerstand

Kefir bevat ontzettend veel vitamines en mineralen, te weten calcium, magnesium, ijzer, jodium, vitamine B1/B2/B6/B8/B12/C/D/K2 en een scala aan enzymen [1,3,5]. Mede dankzij de verbetering van de darmwerking en de spijsvertering worden deze gezonde vitamines en mineralen weer goed opgenomen. Een gezond lichaam begint tenslotte bij een gezonde darmwerking.

5. Het helpt bij afvallen en behouden van een gezond gewicht

Tijdens het afvallen speelt een gezonde darmwerking een grote rol. Ook zorgt dat voor het afvoeren van overtollig vocht en worden de voedingsstoffen beter opgenomen. Dit zorgt voor een gezond metabolisme [2,8,10]. Extra positief zijn de natuurlijke zuren die voorkomen in kefir. Deze remmen de eetlust en zorgen voor extra opname van de voedingstoffen.

6. Het helpt infecties te voorkomen

De toename van de weerstand en de beschermende eigenschappen van de probiotica zorgen ervoor dat infecties minder vat krijgen op het lichaam.

7. Het ondersteunt in het behoud van gezonde botten en helpt tegen osteoporose

Voor de vorming en het behoud van sterke botten is calcium nodig. Ons lichaam kan calcium alleen optimaal opnemen in combinatie met vitamines K2 en D. Het brede scala aan vitamines en mineralen in de kefir bevatten ook deze combinatie die dus van essentieel belang is bij de botvorming [3,10].

8. Het verbetert de mentale gezondheid

De verschillende B-vitamines helpen, samen met vitamine C en D, magnesium en ijzer bij de aanmaak van de signaalstoffen tussen de zenuwcellen. Het helpt de hersenen om de geheugenreceptoren gezond te houden en het blijft de hersenen ondersteunen in de celvernieuwing [3,5,9,10].

Waar kun je het beste op letten als je kefir wil gaan gebruiken?

  • De naam ‘kefir’ is onbeschermd en mag vrij gebruikt worden. In de supermarkten wordt tegenwoordig vaak ‘Kefir Mild’ verkocht waarover we nu weten dat dit een fabrieksmatige variant is. Deze heeft absoluut niet dezelfde gezondheidsvoordelen als de authentiek gefermenteerde kefir. In biologische winkels is de kans het grootst dat de kefir met authentieke kefir gist- en bacterieculturen is gefermenteerd.
  • Bij Kefir Mild verloopt het fermentatieproces anders waardoor niet alle aanwezige suikers zijn vergist. Kefir Mild bevat daardoor nog wel lactose (melksuiker) waardoor het niet geschikt is voor mensen met lactose-intolerantie.
  • Ook waterkefir uit de supermarkt bevat vaak nog (rest)suiker en het is nogal eens onduidelijk of deze de gezonde gisten en bacterieculturen bevatten. Controleer vooral de etiketten op suiker en eventuele toevoegingen.
  • Melkkefir is prima te gebruiken als een gezonder alternatief voor de gemiddelde drinkyoghurt. Je kan dagelijks een glas drinken of gebruiken in een fruit/groente smoothie. Houd er rekening mee dat er nog wel een heel klein beetje lactose aanwezig is. Mensen die 100% lactose-intolerant zijn kunnen dan beter kiezen voor waterkefir dat dezelfde gezondheidsvoordelen biedt.
  • Uiteraard is het koolzuur en de alcohol die tijdens het fermentatieproces zijn ontstaan te verwaarlozen maar het zit er wel een beetje in. Kefir wordt wel beschouwd als een alcoholvrije drank.
  • Waterkefir kan ook dagelijks gedronken worden en is een supergezond alternatief voor frisdrank. Wel zijn er in het fermentatieproces fruitsuikers toegevoegd die, wanneer bijvoorbeeld zelfgemaakt, nog in bescheiden mate aanwezig kunnen zijn.
  • Wanneer je net begint met het (dagelijks) drinken van kefir dan is het raadzaam rustig op te bouwen. De uitgebreide probiotica is even wennen voor onze darmen en kan leiden tot diarree wanneer je darmen gevoelig zijn. Begin met een half glas per dag en bouw binnen enkele dagen op naar een glas per dag (150 ml).
  • Mocht je zelf kefir willen gaan fermenteren dan is het raadzaam je goed te laten informeren over de kwaliteit en de gebruikerservaringen van de kefirkorrels. Het aanschaffen van kefirpoeder raden we af omdat dit niet dezelfde bacterie- en gistculturen bevat als het origineel.
  • Houd bij het eventueel zelf fermenteren van kefir rekening met hygiëne. In aanraking met de verkeerde bacteriën werkt het averechts.
  • Houd bij zelf fermenteren ook rekening met een constante temperatuur. Te warm zorgt voor een sterkere drank waar je darmen verkeerd op kunnen reageren. Te koud zorgt voor veel restsuikers en een minder heilzame werking.
Samengevat:
Bouw het gebruik van kefir rustig op tot 150 ml per dag. Let bij de aanschaf van kefir op dat je de originele, gefermenteerde versie aanschaft in plaats van de fabrieksmatige. Op die manier geniet je optimaal van de diverse gezondheidsvoordelen. Houdt bij het zelf fermenteren diverse regels omtrent temperatuur en hygiëne goed in de gaten.

CONCLUSIE

Het fermenteren van voeding is gezond en wint aan populariteit. Kefir is een eeuwenoude gefermenteerde drank op basis van water (waterkefir) of melksoorten (melkkefir).

Aan de basis wordt een unieke bacterie– en gistcultuur toegevoegd, de zogeheten kefirkorrels. Na de fermentatie is de kefirdrank rijk aan een enorm breed scala aan essentiële voedingsstoffen.

Deze bieden ons lichaam zeer veel gezondheidsvoordelen, zowel op het preventieve als op het geneeskrachtige vlak.

De medische wetenschap is, dankzij de uitgebreide onderzoeken sinds eind vorige eeuw, ook overtuigd van de heilzame werking.

Kefir biedt, wanneer dagelijks gedronken, de volgende gezondheidsvoordelen:

  1. Herstel van de darmflora.
  2. Verbetering van de darmwerking.
  3. Verbetering van de spijsvertering.
  4. Verbetert de weerstand.
  5. Ondersteunt bij afvallen en op gewicht blijven.
  6. Het helpt preventief tegen ontstekingen.
  7. Het ondersteunt in de aanmaak van sterke botten en helpt tegen osteoporose.
  8. Het verbetert de mentale gezondheid.
  9. Het lichaam herstelt sneller.
  10. Het heeft preventieve eigenschappen tegen de vorming van kanker.
  11. Het helpt bij allergie en/of astma.

De naam kefir is onbeschermd waardoor er, gezien de stijgende populariteit, veel kefirsoorten op de markt zijn gekomen.  Bij de aanschaf van water –of melkkefir is voorzichtigheid geboden. De benaming ‘Kefir Mild’ is een fabrieksmatig product dat niet te vergelijken is met echte kefir en de bijbehorende gezondheidsvoordelen.

Deel

Print

87 reacties op “Kefir: De 10 gezondheidsvoordelen en 1 waarschuwing

  1. Marga zegt:

    Ik heb via marktplaats kefir en waterkefir gratis op te halen. Het groeit zo hard dat het makkelijk te krijgen is via via. Er zijn ook mensen die het verkopen, maar gratis aanbieden vindt ik een beter idee.

    • Roeland zegt:

      dankjewel Lynda voor het heldere en goed onderbouwde artikel. Ik drink al een tijdje waterkefir, mijn kinderen nu ook. Inderdaad vervangt het hier in huis langsaam de limonade maar ik vroeg me af of er ook een soort maximum aan kefir drinken per dag zit. Als bij 150ml je adh gehaald is maakt het dan uit dat je soms 500ml drinkt?

      • Charel zegt:

        Zeker, een goede darmflora werkt ondersteunend, ook bij schildklierproblemen. Teveel van het goede is niet nodig; 1 glas per dag is maximaal.

  2. Carolien zegt:

    Mijn ervaring is dat je het moet “leren” drinken. Het geeft een verrassende tinteling op je tong. Het is super gezond. 40 jaar geleden kreeg ik kefir mee van schoonmoeder toen ik trouwde. Jaren gedronken. En nu weer opnieuw ermee gestart. Met de bedoeling om er niet meer mee te stoppen!

  3. Rob zegt:

    Kefir, het helpt mij tegen collitis ulcerosa sinds dat ik het gebruik 01-2021 geen opvlamming meer gekregen, tevens normale ontlasting nu 2x per dag ipv 7a8x.
    Ik ben er gelukkig mee.
    Grt Rob E Nijmegen.

  4. Robin Zonneveld zegt:

    Welk merk Kefir uit de supermarkt is wel volledig Kefir dan ipv Kefir mild? Als ik die van AH eigen merk neem bijvoorbeeld voel ik die koolzuur tinteling, bij die van de Melkan niet.

    ps krijg ik bericht als er een antwoord is?

    • Nt zegt:

      Ik heb de kefir gekocht bij Jumbo.
      Dat gaat heel goed om kefir van te fermenteren. Het pak is 500ml.
      Goed schudden dan komt het plantje eruit , je kan het plantje ook naar de bodem laten zakken door het even niet te gebruiken . Dan in een yoghurt maker 12a15 uur laten staan . Het is heerlijk

  5. Mo zegt:

    Goedendag.heeft u voor mij een overzicht/lijst met alle vitaminen,mineralen en bacteriestammen van melkkefir van levende korrels?
    Ik kan het nergens vinden op internet.

  6. Hortence Lont Morrison zegt:

    Hallo!
    In 2014 heb ik Kefir met melk en water zelf gekweekt en geconsumeerd. Het heeft me fysiek goed gedaan, maar nu ik terug ben in Suriname mis ik hem wel. Zou niet weten waar Kefir te vinden.

  7. Joyce zegt:

    Ik heb zeer goede ervaringen met de biologisch dynamische milde kefir van Schrozberger. Nu lees ik dat de milde kefir niet te vergelijken is met de gewone kefir. Geldt dat ook voor bovengenoemde van Schrozberger? Is voor mij wel belangrijk om te weten want ik ben reumatisch en lactose gevoelig.

    • Vanessa Teune zegt:

      Hoi Joyce,

      Een milde variant zal je altijd iets minder van de voedingswaarde kunnen bieden maar juist als jij daar goede ervaringen mee hebt is dat helemaal prima. Dan is het precies wat je nodig hebt en dat is fijn en het belangrijkst.

    • Vanessa Teune zegt:

      Ik heb het voor de zekerheid even opgezocht:

      Als u voor een periode tot 3 weken op vakantie gaat, dan kunt u de waterkefir in een schone pot met water en een goede hoeveelheid suiker in de koelkast zetten. In principe hoeven de kefirculturen maar net onder water te staan. Voeg wel meer suiker toen dan tijdens een normale bereiding.

      • Machiel zegt:

        Ruim 2 jaar, met onderbrekingen van een paar maanden, gebruiken mijn vrouw en ik dagelijks een longdrinkglas melkkefir. Ongeveer een halfuur na het drinken van het glas kefir wordt ik suf en duizelig. Heb nooit aan een relatie met melkkefir gedacht echter toek ik tijdelijk stopte met het drinken van kefir trad de sufheid en duizeligheid niet op. Mijn vrouw heeft nergens last van. De kefir wordt dagelijks gemaakt met volle melk.
        Voor de sufheid en duizeligheid ben ik onder behandeling van huisarts en specialist geweest zonder resultaat echter de linkmet kefir is niet aan de orde geweest. Kefir is toch gezod? Of toch niet altijd!

        • Vanessa Teune zegt:

          Kefir is heel gezond, maar het kan zijn dat het gebruik van volle melk op jou dit effect heeft. Je kan eens kijken wat er gebeurt als je kefir maakt met water in plaats van zuivel. Mocht je het dan weer hebben dan reageer je op de stof in de kefir. Heb je het niet, dan was het de zuivel.

    • Vanessa Teune zegt:

      Dat kan inderdaad. Het is bij PDS alleen wel heel lastig om te zeggen wat wel en niet gang baar is. Het is heel erg persoonlijk wat voor jou wel of niet een negatief effect heeft qua pds klachten. Mocht het na 2 weken niet verminderen dan is kefir niet geschikt voor je.

  8. jacoba Suiskens-Ooteman zegt:

    ik heb in mei kefir gekregen en gebruik het iedere dag. het is twee maznden gegroeid, maar groeit sinsdien niet meer. ik merk wel dat ik steeds meer last krijg van duizeligheid wat ik ook hier en daar lees in verband met kefir. is mijn kefir niet meer goed?

    • Vanessa Teune zegt:

      Dat zou inderdaad kunnen want het niet meer groeien is wel een signaal dat iets niet klopt. Dan zou ik voor de zekerheid deze kefir wegdoen, een pauze inlassen van 1 maand en dan weer opnieuw gaan kweken. Check in de tussentijd goed hoe het staat met de duizeligheid.
      Succes!

    • Vanessa Teune zegt:

      Nee, waterkefir is erg gezond en bevordert een goede darmwerking, wat de gehele gezondheid ondersteund, maar is niet specifiek geschikt tegen artrose.

  9. Marijke zegt:

    als je kefir van volle melk maakt, hoe kan het dan dat het toch goed is voor je cholestrolgehalte?
    is waterkefir ook goed voor je cholesteolgehalte?
    en hoe zit het met botontkalking, ik snap dat de melk hier veel voor doet, maar waterkefir ook?

    • Vanessa Teune zegt:

      De melksuikers en vetten worden tijdens de fermentatie deels afgebroken, vandaar. Waterkefir is ook goed inderdaad. Om botontkalking tegen te gaan is een gevarieerd eetpatroon met voldoende vitamines, calcium en mineralen geschikt. Dat is niet alleen zuivel, maar ook peulvruchten en vlees/vis bijvoorbeeld.

  10. Joelle zegt:

    Sinds 1/2 maanden gebruiken ik waterkefir en krijg enorm veel pijnlijke puisten op mijn hoofd, waar ik eerder nooit last van had. Is dit normaal en zo ja, wanneer houdt dit op..

    • Vanessa Teune zegt:

      Dat is lastig te beoordelen. Meestal als iets een tijdelijke reactie is moet het na 2 weken afnemen.. 1 glas per dag is ook wel maximaal.
      Anders even langs de huisarts voor de zekerheid.

    • Charel zegt:

      Eigenlijk alles wat staat onder het kopje ‘Waar kun je het beste op letten als je kefir wil gaan gebruiken?’
      Wanneer je bovenaan de pagina klikt op het vijfde kopje, kom je hierbij terecht.

  11. Eppink zegt:

    Wij gebruiken -bloemkooltjes- kefir en voelen ons daar goed bij. Mijn vrouw is er jaren geleden mee begonnen ivm slechte stoelgang in de eerste dagen van onze vakantie. Nam daarvoor Yakult, maar kennis wees ons op kefir.
    Een vriendin van ons gebruikt milde kefir van de Plus (wordt in De Lutte geproduceerd) ze had veel last van psoriasis en die is zienderogen afgenomen nadat ze de kefir is gaan gebruiken.

    • Forsaken zegt:

      Ik drink tegenwoordig ook ‘Mild Gefermenteerde Kefir Naturel’ (Gewoon uit de Supermarkt.) en het klopt wel inzake psoriasis. (Tot mijn grote verbazing.) De plekken worden minder rood en krijgen een lichtere kleur. Of dit nu voor mij het begin van genezing is moet nog blijken maar het is (voor mij dan) wel het eerste voedingsmiddel waar de plekken op reageren. Al wist ik al wel dat psoriasis van binnen zit en smeren meer een symptoombestrijding is. Ik blijft het nu wel drinken voorlopig. Je kunt het ook mooi mengen met een siroop als je dat zou willen.

  12. Marit zegt:

    Hallo ik heb ook kefir gebruikt. Ik heb ook last van spastische darmen. En ik krijg er een opgeblazen buik van en mijn darmen gaan te keer. Ik heb het nu 1.5 week en echt maar een klein beetje iedere ochtend. In de hoop dat het afneemt. Maar helaas het blijft zo. Is het dan wel geschut voor mij. Ik had mijn hoop er op gelegd. Groetjes

  13. Jan zegt:

    Geachte,
    Onlangs kocht ik in de plaatselijke biowinkel een zakje Kefir ferment van de firma Lactoferm,Beverlo,België.
    Volgens de bijsluiter bevat het zakje de zuivere kefirflora,getrokken uit de gekende bloemetjes in gevriesdroogde vorm.
    Goed voor bereiding met 1 liter melk .Ik ben nu hiermee een 15 dagen bezig en ik moet zeggen dat er wel degelijk bloemkoolachtige verdikkingen gevormd worden !De smaak is ook lekker.
    Mijn vraagje was of deze bereiding aan de gewenste kwaliteitsnormen voldoet?
    Met vriendelijke groet

    • Charel zegt:

      Dat gaat inderdaad helemaal goed! Er zijn ook leuke online fora die informatie delen over hun bereiding van kefir. Wellicht ook leuk en informatief om eens op te zoeken.

    • Charel zegt:

      Dat kan, maar wel om de goede redenen. Het versterkt en verstevigt namelijk onder andere je botten. Deze worden hierdoor dus zwaarder, maar dat is iets goeds!

    • Charel zegt:

      Dat durf ik zo specifiek niet te zeggen; je kan eens zoeken op fora van hobby kefirmakers. Wellicht staat het daar. Onder dit artikel staan ook veel liefhebbers van kefir met hun vragen.

  14. ben zegt:

    hallo,
    ik heb al jaren kefir poeder starter voor melk gemaakt door het bedrijf “the ferment company” en te koop bij ekoplaza, ik citeer het etiket ;

    “biologische gevriesdroogde kefir, gevriesdroogde kefir micro-organismen lactobacillus, lactococcus, leuconostoc, saccharomyces” einde citaat.

    is dit goede melkkefir of ook een fopspeen van de industrie ?
    mvg, ben.

  15. Gene zegt:

    Ik gebruik tegenwoordig rauwboost biokefir. Koop ik bij plus supermarkt, per liter 3 euro. Supergezond, vooral de combi van rauwemelk met kefir. Na openen 4 dagen gebruiken. Ik voel me sindsdien supervitaal, en geen maag en darmklachten meer. En t smaakt heerlijk fris.

  16. Clementine zegt:

    Goedemiddag.
    Ik lees net dat kefir van plantaardige melk gemaakt zou kunnen worden.
    Volgens mij kan dit helemaal niet, want kefir heeft lactose nodig om te fermenteren en te groeien

  17. M Bolier zegt:

    goeie avond,
    2 weken geleden kreeg ik kefir en moest er zelf melk aan toevoegen.
    Hoe lang moet ik wachten om het te gebruiken?
    klopt het dat het erg zuur is?
    Kan ik de kefir ook met water bereiden? Of is dat speciale kefir?
    vr.gr. Ria

    • Charel zegt:

      Je kan kefir met water en melk maken en het is aan de zure kant, maar je moet de kefir ook voeden met suikers zodat daarmee de fermentatie wordt opgestart. Je kan er een dadel indoen bijvoorbeeld. Na 2 weken is het dan wel goed, maar google gerust nog even voor een recept. Houd de temperatuur zo stabiel mogelijk.

  18. Joss zegt:

    Hallo, wat een interessant artikel, bedankt. Ik heb direct een pak Arla Biologische Kefir gekocht. Kunt u mij over deze Kefir van Arla uw mening geven aub?

    • Charel zegt:

      Hi Joss. Wat je het beste kunt doen om te kijken of deze kefir binnen onze levensstijl past, is het te vergelijken met wat er in dit artikel staat. Zo weet je zeker of het een goede optie is of niet!

    • Charel zegt:

      Wij zijn inmiddels op de hoogte van dit probleem. Het lijkt erop dat het te maken heeft met de browser die je gebruikt. Ik gebruik namelijk Safari en heb dit probleem niet, collega’s die Google Chrome gebruiken hebben dit probleem helaas wel. Ik heb je in ieder geval een mail gestuurd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leef suikervrij programma

Al meer dan 12.000 tevreden klanten!

5/5

Al jaren de bewezen suikervrije methode waarmee je direct vet verliest, energieker wordt en een gezonder lichaam krijgt.

Gratis dagmenu

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het suikervrij dagmenu!

Heb je een vraag voor ons?

Neem nu contact op met Lynda!

Al 76.283 keer gedownload

Ontvang het gratis suikervrije dagmenu

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis tips, recepten en dagmenu’s.

Bedankt! Je bent nu aangemeld voor de nieuwsbrief.

Leuk dat je het Leef Puur Natuur dagmenu hebt aangevraagd.

Het dagmenu kun je binnen enkele minuten in je mailbox verwachten.

Met het dagmenu wil ik je kennis laten maken met het Leef Suikervrij programma. Ben je geïnteresseerd in een slank, fit en energiek leven? Bekijk dan deze pagina.