Aspartaam: schadelijk voor je gezondheid of niet?

Er bestaat veel verwarring rondom aspartaam. Met dit artikel wil ik op basis van wetenschappelijk onderzoek laten zien of aspartaam schadelijk is voor je gezondheid of zelfs giftig voor je lijf.

Je leest hier alles over de werking van aspartaam en wat het effect van deze zoetstof is op je gezondheid. Ook vertel ik je wat onderzoekers ontdekten over aspartaam en waar je op moet letten als je boodschappen doet.

Inhoud

 • Wat is aspartaam?
 • Hoe werkt aspartaam?
 • Wat is het effect van aspartaam op onze gezondheid?
 • Is aspartaam schadelijk?
 • Wat betekent dit voor mij?
 • Waar zit aspartaam in?
 • Hoe kun je aspartaam herkennen?
 • Wat zijn gezonde alternatieven voor aspartaam?

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof, die 200 keer zoeter is dan suiker. Je vindt de stof niet alleen in light frisdrank, maar ook in ontbijtgranen en veel andere dagelijkse voedingsmiddelen.

Caloriearm

In vergelijking met suiker bevat aspartaam weinig calorieën. Daarom voegen fabrikanten de zoetstof toe aan veel producten. Dat zou namelijk beter zijn voor je gewicht. Verderop in dit artikel lees je of aspartaam inderdaad positieve effecten heeft op je gewicht.

Sterk bewerkt

Aspartaam bestaat uit stoffen die in ons lichaam en in de natuur voorkomen. De zoetstof is echter sterk bewerkt om de zoetkracht te verhogen, waardoor deze een onnatuurlijke samenstelling heeft gekregen. Zoals je zult zien, heeft dat allerlei effecten heeft op ons lichaam en onze gezondheid.

Hoe werkt aspartaam?

Als we aspartaam binnenkrijgen, geeft dat een zoete smaak op onze tong. Vervolgens breekt ons lichaam de zoetstof af tot asparaginezuur, fenylalanine en methanol. Dat zet in ons lichaam allerlei processen in gang.

Methanol

Methanol is in grote hoeveelheden giftig, maar ook kleine hoeveelheden methanol kunnen onze gezondheid ongunstig beïnvloeden. Vooral de vrije vorm van methanol is verre van gezond.

Vrije methanol kan ontstaan als aspartaam wordt verwarmd tot boven 30 graden Celsius. Ons lichaam heeft een temperatuur van 37 graden Celsius. Dit maakt dat de aspartaam in ons lichaam gemakkelijk kan worden omgezet in vrije methanol. Vrije methanol breekt in ons lichaam af tot de kankerverwekkende stof formaldehyde. Ook kan bij datzelfde proces een andere kankerverwekkende stof ontstaan. Dat heeft gevolgen voor onze gezondheid.

Asparaginezuur en fenylalanine

Asparaginezuur en fenylalanine zijn aminozuren die in de natuur voorkomen, alleen in een andere samenstelling als aspartaam. Eiwitrijke voeding bestaat voor slechts 5 procent uit deze aminozuren. Aspartaam bevat maar liefst voor de helft uit fenylalanine en voor 40 procent uit asparaginezuur (bron 1). Deze samenstelling heeft een ongunstig effect op onze hersenen, zoals je verderop in dit artikel kunt lezen.

Wat is het effect van aspartaam op onze gezondheid?

Aspartaam zit in light producten omdat de zoetstof nauwelijks calorieën bevat. Toch zijn er juist aanwijzingen dat kunstmatige zoetstoffen kunnen leiden tot gewichtstoename.

Aankomen door aspartaam

Ons lichaam reageert net zo op aspartaam als op suiker, namelijk met de aanmaak van insuline om de vermeende suikers als brandstof naar de cellen te vervoeren. Van aspartaam raakt je lichaam echter in de war.

Als je aspartaam eet, krijgen je hersenen een seintje dat er zoet binnenkomt terwijl de bekende hoeveelheid calorieën ontbreekt. Daardoor gaat je lijf om nog meer zoet vragen, met een verhoogde eetlust, zoetverslaving en eetbuien tot gevolg (bron 2, 3, 4, 5). Daarnaast kun je last krijgen van spijsverteringsproblemen als je producten met aspartaam eet.

Spijsverteringsproblemen

Een bekende bijwerking van aspartaam is diarree. Ook kun je last krijgen van winderigheid en een opgeblazen gevoel na het eten van producten met aspartaam. De stof is namelijk giftig voor je darmen en werkt een gezonde darmwerking tegen, zoals blijkt uit onderzoek (bron 6). Maar niet alleen je darmen hebben onder aspartaam te lijden. Sommige mensen krijgen na het eten ervan klachten aan hun oren en hun evenwichtsorgaan.

Aspartaamvergiftiging

Sommige mensen reageren op aspartaam met (draai)duizeligheid, oorsuizen en hoogfrequent gehoorverlies (bron 7). Onderzoekers adviseren bij deze klachten het gebruik van aspartaam te staken. Er zijn zelfs artsen die spreken van aspartaamziekte, wat kan leiden tot kortademigheid en schildklierproblemen (bron 8).

Is aspartaam schadelijk?

Aspartaam kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Zo heeft de zoetstof invloed op het insulinehormoon. Er lijkt zelfs een verband te zijn tussen aspartaam en hartziekten, vroeggeboorte, leer- en gedragsproblemen en kanker.

Aspartaam en insuline

Anders dan suiker zou aspartaam geen effect hebben op onze suikerspiegel. Toch blijkt dit niet het geval te zijn. Onderzoek toont namelijk aan dat mensen die aspartaam gebruiken een hogere bloedsuikerspiegel hebben en minder goed reageren op het hormoon insuline (bron 9, 10). Dit kan duiden op pre-diabetes of diabetes type 2. Aspartaam kan dus net zo goed tot suikerziekte leiden als suiker.

Hart- en vaatziekten

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die na de overgang dagelijks twee glazen frisdrank drinken met aspartaam als zoetstof, 30 procent meer kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten (bron 11).

Aspartaam en kanker

Er zijn aanwijzingen dat aspartaam invloed kan hebben op het ontstaan van hersentumoren (bron 12). Daarnaast lijken mannen een licht verhoogd risico op kanker te hebben als ze aspartaam gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2013 (bron 13). Volgens de onderzoekers zou dit komen doordat mannen grote hoeveelheden van een enzym in hun lichaam hebben dat aspartaam omzet in formaldehyde.

Er zijn sterke aanwijzingen dat formaldehyde, dat uit aspartaam wordt gevormd, invloed heeft op het ontstaan van lymfeklier- en bloedkanker (bron 14). Deze kankersoorten zijn dezelfde als de kankersoorten die naar voren kwamen uit eerdere dierstudies naar het effect van aspartaam (bron 15, 16, 17).

Aspartaam en vroeggeboorte

Dat aspartaam mogelijk een verband heeft met vroeggeboorte, blijkt uit een Deense en Noorse studie (bron 18, 19). In deze landen wordt relatief veel aspartaam als zoetstof gebruikt.

Volgens de onderzoekers zouden zwangere vrouwen geen aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen moeten nemen. Ook zouden zij hun suikerinname moeten beperken om vroeggeboorte te voorkomen.

Leer- en gedragsproblemen

Verschillende onderzoekers ontdekten dat aspartaam een verband heeft met leer- en gedragsproblemen (bron 20, 21). Zo vonden wetenschappers in 2018 dat aspartaam het niveau van fenylalanine en asparaginezuur in de hersenen kan verhogen. Dit kan de aanmaak en afgifte van belangrijke neurotransmitters remmen.

Aspartaam ​​werkt als een stressor door het stresshormoon cortisol in ons bloed te verhogen en ervoor te zorgen dat ons lichaam extra vrije radicalen aanmaakt. Een hoge cortisolspiegel en overtollige vrije radicalen kunnen de hersenen kwetsbaarder maken voor oxidatieve stress, wat een nadelig effect kan hebben op ons gedrag en de werking van onze hersenen.

Naast leer- en gedragsproblemen vonden onderzoekers dat aspartaam ook kan leiden tot klachten als:

 • Hoofdpijn
 • Epilepsie
 • Migraine
 • Prikkelbaarheid
 • Angst
 • Depressie
 • Slapeloosheid

Wat betekent dit voor jou?

Vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s van aspartaam kun je de zoetstof beter vermijden. Als je medicijnen voor schizofrenie gebruikt of de erfelijke aandoening fenylketonurie (PKU) hebt, zou je in geen geval aspartaam binnen moeten krijgen.

Waar zit aspartaam in?

Aspartaam zit in veel producten, zoals:

 • Ontbijtgranen
 • Soep uit pak of blik
 • Jam
 • Zuivelproducten
 • Vruchtendrank
 • Frisdrank
 • Snoep zonder suiker
 • Suikervrij ijs
 • Chocola
 • Zoetjes
 • Suikervrije kauwgom

Hoe kun je aspartaam herkennen?

Als je boodschappen doet, kun je het beste letten op termen als ‘zoetstof’ met daarna ‘aspartaam’ of ‘E 951’. Daarnaast is het handig om te weten dat aspartaam verkocht wordt onder de volgende merknamen:

 • Canderel
 • Natrena
 • NutraSweet
 • Equal
 • Spoonful

Wat zijn gezonde alternatieven voor aspartaam?

 • Kaneel
 • Vanille (geen vanille-aroma)
 • Pure stevia (zonder maltodextrine)
 • Xylitol
 • Banaanpoeder
 • Kokosbloesemsuiker (met mate)
 • Rauwe honing (met mate)

In het kort samengevat komt het erop neer dat aspartaam schadelijk is voor je gezondheid en voor sommige mensen zelfs giftig. Je kunt deze veelgebruikte kunstmatige zoetstof daarom het beste vermijden.

Wil je zeker weten dat je geen producten eet dat aspartaam bevat, download dan de boodschappenlijst.


DOWNLOAD HET SUIKERVRIJE DAGMENU

Activeer je vetverbranding en krijg meer energie met de makkelijke suikervrije en koolhydraatarme recepten uit het dagmenu!

 • Met 14 makkelijk toepasbare tips voor snel resultaat!

Meer dan 75.000 bezoekers hebben dit dagmenu al gedownload.


17 reacties op “Aspartaam: schadelijk voor je gezondheid of niet?

  • Vanessa Teune zegt:

   Ik kan me voorstellen dat dit onduidelijk overkomt. De medische wereld kijkt op een andere manier naar bijwerkingen. Als iets weinig voorkomt of de kans op iets is vrij klein, dan wordt het gezien als goed genoeg. Ons uitgangspunt is om onbewerkt en zo veilig mogelijk voor de gezondheid te eten. Het liefst suikervrij omdat dit op de lange termijn, voor zoveel factoren in ons lichaam, veel gezonder is.

   Groetjes, Vanessa – LPN

 1. L.ucas zegt:

  Dank voor de informatie. Zoals al gezegd, het product wordt veilig bevonden door de medische wereld echter kijken zij naar dergelijke kwesties op basis van statistiek. En ook al is een product in 99% van de gevallen veilig en “gezond”, is het goed om ook die ene % te benoemen. Puur om, ook bij veilig bevonden producten, het belang van dosering te benadrukken.

 2. Thea zegt:

  Goeiemorgen. Ik slik dagelijks calcium en vitamine d. Sandoz. Zie op de verpakking dat daar ook aspartaam in zit. Weet u waarom? Is dat ergens goed voor of kan ik béter een ander merk nemen.

  • Vanessa Teune zegt:

   Hoi Thea,

   Dat soort toevoegingen bij supplementen zijn feitelijk gewoon vulmiddel..dus je hebt het nergens voor nodig. Je kan beter een merk nemen waar geen vulmiddelen inzitten. Via de apotheek kun je daaraan geholpen worden.

   Gr. Vanessa – LPN

  • Louise van Driel zegt:

   Ik gebruik ook deze zuigtablet Sandoz, vitamine d3 en calcium. Zal ik maar stoppen. Is er een ander alternatief zonder aspartaam

 3. Kaan zegt:

  Ik lees heel vaak het woord “mogelijk”, dit snap ik omdat het niet 100% zeker is wat de effecten zijn van de zoetstoffen, echter kan ik ook begrijpen dat iedereen die dit leest hier overheen leest en denkt dat aspartaam schadelijk is. Soms zitten ook slordige fouten in het artikel. U schrijft: “Onderzoek toont namelijk aan dat mensen die aspartaam gebruiken een hogere bloedsuikerspiegel hebben en minder goed reageren op het hormoon insuline (bron 9, 10).” terwijl wanneer je doorklikt (bron 9) de titel van het onderzoek duidelijk zegt: “Aspartame intake is associated with greater glucose intolerance in individuals with obesity” gaat dus over mensen die al obesitas hebben. Ik zeg niet dat alles wat jullie hebben geschrijven fout is, maar dit heeft zeker wel effect op de betrouwbaarheid/geloofwaardigheid van leefpuurnatuur in haar geheel.

  • Vanessa Teune zegt:

   Beste Kaan,
   Dank voor uw reactie. Het artikel van de bron gaat enerzijds over het effect op mensen die al te kampen hebben met obesitas. In de andere bron(nen) komt ook naar voren dat ieder lichaam op aspartaam reageert alsof het suiker is en dus niet van de constante aanmaak van insuline afkomt en blijft schommelen in de bloedsuikerspiegel. Een blijvend probleem waarover we mensen willen informeren.
   Groetjes, LPN

 4. Cees zegt:

  Wat is de toegevoegde waarde van Aspartaam aan vitamine tabletten??
  Vooral als daar twijfel bestaat over de gezondheid daarvan zou ik zeggen:
  “when in doubt keep it out!”

 5. Peter Geels zegt:

  Beste LPN leden, ik ben het eens met de stelling dat we gezond moeten eten. Maar het verbaast me dat iedere keer er de suiker zo nadrukkelijk in beeld komt, het meeste eten wordt omgezet in suikers, als je wilt afvallen kan je het beste kijken naar de calorieën. Sterker nog je hebt suiker nodig. Ook de vrije radicalen worden vaak genoemd, dat is terecht maar dat tegenhanger “de antioxidanten” die de taak hebben de vrije radicalen af te voeren komen niet in beeld.
  Noem de gezonde alternatieven ook aub zoals tomaten die veel antioxidanten bevatten.
  Hopelijk wordt mijn bijdrage op prijs gesteld, vriendelijke groeten,
  Peter Geels

  • Vanessa Teune zegt:

   Dankjewel Peter,
   Jouw belangrijke punten komen bij ons ook zeker aan bod; maar wellicht niet zo uitgebreid in dit artikel.
   Maar we zitten helemaal op één lijn 🙂
   Groet LPN

 6. Muis zegt:

  Jullie vermelden dat aspartaam in het lichaam o.a. wordt omgezet in giftig methanol. Vermeld dan daarbij ook, dat dat tevens gebeurt bij het eten van vruchten en tomaten. De omzetting naar methanol ligt daarbij vele malen hoger.

 7. Ariane zegt:

  Wat een vreselijk leugenachtige anti aspartaam-actie is dit artikel! Door wetenschappelijk onderzoek zo vooringenomen te citeren, wordt aspartaam op een wel heel erg onwetenschappelijke manier verantwoordelijke gehouden voor allerlei gezondheidsproblemen. Aspartaam is zo’n beetje de meest onderzochte zoetstof die er is en die vermeende gezondheidsschade is nooit direct aangetoond, behalve als je pku hebt. Aspartaam is dus juist een heel veilige zoetstof, want zeer goed onderzocht. Stop dus met deze anti-aspartaamacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *