Een gezonde chocoladecake als ontbijt: wie wil dat nou niet? Met dit recept maak je een gezonde cake in een mok, ook wel een mugcake genoemd.
Dit ontbijtje is gezoet met natuurlijke suikers in de vorm van honing en banaan. Dat maakt het lekker zoet, zonder geraffineerde suikers te gebruiken
Benodigdheden (1 portie):
- 30 gram havermout
- 1 banaan
- 1 ei
- 1 tl lijnzaad
- 1 tl honing
- 1 tl cacaopoeder
- Snufje zout
- Optioneel: 1 el Griekse yoghurt
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Prak de banaan tot moes met behulp van een vork. Doe in een ovenbestendige mok.
- Voeg de overige ingrediënten toe en roer goed door.
- Zet de mok circa 15-20 minuten in de oven.
- De chocoladecake is gaar als de binnenkant niet meer vloeibaar is. Check dit met behulp van een vork of satéprikker (deze moet er schoon uitkomen nadat je hem erin hebt gestoken).
- Top de chocoladecake eventueel af met een eetlepel Griekse yoghurt.
VOEDINGSWAARDEN KCAL: 371
Koolhydraten: 48 gram, Eiwitten: 14,5 gram, Vetten: 15 gram, Vezels: 9,5 gram
DOWNLOAD HET SUIKERVRIJE DAGMENU
Al 76.283 keer gedownload
Activeer je vetverbranding en krijg meer energie met de makkelijke suikervrije en koolhydraatarme recepten uit het dagmenu!
- Met 14 makkelijk toepasbare tips voor snel resultaat!
Bij Diabets Type 2 mag toch geen honing gegeten worden vanwege het teveel aan suiker. Ook banaan bevat veel suiker en koolhydraten.
Hoi,
Een banaan bevat inderdaad meer natuurlijke suiker dan andere fruitsoorten, maar het bevat ook veel vezels, waardoor het effect op je bloedsuikerspiegel minder is. Je zou dus best een banaan kunnen eten hoor. Beperk je fruit inname tot 2 stuks per dag en let erop dat je voldoende vezels eet.
Groetjes Lynda
In plaats van honing agavesiroop gebruiken.
Magnetron is toch schadelijk? Verwacht ik niet op een site leefpuurnatuur. Het recept leek me wel lekker.
Hoi,
Je kan het ook in de oven doen.
In een oven bestendig schaaltje op 180 graden, circa 20 min. Dat heeft ook mijn voorkeur.
Groetjes Lynda
Ik maakte het bij gebrek aan cacaopoeder en lijnzaad met chiazaad en zonder cacaopoeder.
Ik maakte meteen een portie voor 3 personen en het had 25minuten nodig en dan was het nog niet volledig gaar. Misschien door te grote bananen, of iets minder in een kop doen? Maar ze zijn wel érg lekker! Je blijft lang verzadigd na zo een cakeje, fijn om eens iets anders te maken! Deze komt nog op de ontbijttafel!
Leuk dat je ervan hebt genoten Anneke! Het is inderdaad qua tijd allemaal best afhankelijk van het formaat banaan en mok. Maar fijn dat het uiteindelijk is gelukt. Fijne kerst!
Volgens mij kloppen de voedingswaarden niet. Eiwitten en koolhydraten zijn omgedraaid.
Klopt inderdaad, dank! Ik heb het aangepast.
Geachte Lynda,
Ik ben allergisch voor exotisch fruit, waaronder ‘banaan’. Hoe kan ik dit ingrediënt het best vervangen? Alvast bedankt voor je feedback. Met vriendelijke groeten, Mijke
Je kan in dit recept de banaan vervangen door 1/2 geraspte appel en de cacao vervangen door kaneel.