20 soorten voeding die je lichaam helpen ontgiften

Al duizenden jaren geloven mensen in de kracht van ontgiften. Hierdoor raak je namelijk afval- en gifstoffen kwijt. De effectiviteit van dit reinigingsproces zal echter nog meer toenemen wanneer je ervoor zorgt dat je minder slechte stoffen binnenkrijgt.

De ontgifting kan op nog een andere manier bevordert worden. Door gezond te eten krijg je namelijk veel goede voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Je zal jezelf daardoor veel fitter en gezonder gaan voelen.

In dit artikel vind je een lijst met de meest gezonde voeding met ontgiftende eigenschappen die goed passen bij een natuurlijke detox.

Avocado: Avocado bevat veel vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het is rijk aan eiwitten en gezonde vetten en staat bekend om zijn vele gezonde eigenschappen. Een avocado past goed in een koolhydraatarm ontbijt. Daarnaast maakt je lichaam met behulp van avocado extra glutathion aan. Glutathion is een lichaamseigen antioxidant die verantwoordelijk is voor het neutraliseren van vrije radicalen in je lichaam.

Asperges:. De lever is verantwoordelijk voor het ontgiftingsproces in je lichaam en asperges helpen de lever om sneller afvalstoffen af te voeren. Daarnaast helpt het huidveroudering tegen te gaan, een gezonder hart en werkt het ontstekingsremmend.

Artisjok: Artisjok zorgt ervoor dat urine makkelijker wordt afgedreven, waardoor de afvalstoffen sneller je lichaam verlaten. Daarnaast is een artisjok rijk aan vezels, magnesium, vit C, calcium en ijzer.

Bieten: Gifstoffen blijven regelmatig achter in het lichaam omdat verschillende factoren ervoor zorgen dat ze niet afgevoerd worden. Bieten zorgen er voor dat gifstoffen daadwerkelijk het lichaam verlaten.Ook zorgen bieten ervoor dat de lichaamscellen eenvoudiger zuurstof kunnen opnemen. Dankzij bieten krijg je daarom meer energie, verlaagt het je bloeddruk, wordt afvallen makkelijker en wordt de kans op het krijgen van kanker kleiner.

Broccoli: Broccoli zorgt ervoor dat met behulp van de enzymen in je lever gifstoffen een vorm aannemen die je lichaam gemakkelijk kan afbreken.Daarnaast is broccoli rijk aan vezels, eiwitten en veel vitaminen en mineralen als kalium, vit C, vit B6, en vit A. Daardoor draagt broccoli bij aan de preventie van veel ziekten.

Boerenkool: Boerenkool is één van de meest gezonde groente die er bestaat. Veel krachtige antioxidanten zijn te vinden in boerenkool, waaronder quercetine en kaempferol.

Quercetine en kaempferol zijn fytonutriënten waarbij bewezen is dat het de celgroei van kankertumoren tegengaat.

Citroen: Net als avocado’s kunnen citroenen je helpen bij het aanmaken van meer glutathion. Ook zorgt citroen ervoor dat gifstoffen een vorm aannemen waarin ze makkelijk op te lossen zijn in water. Hierdoor kunnen deze eenvoudiger het lichaam verlaten. Het sap van de citroen bevat daarnaast ook meer dan 20 verbindingen die de kans op kanker verkleinen.

Gember: Gember versnelt de stofwisseling, terwijl het tegelijkertijd ook bijdraagt aan de ontgifting van je lichaam. Dankzij gember heeft je lever het minder zwaar om zich van alle gifstoffen te ontdoen.

Grapefruit: Grapefruit kan net zo effectief zijn als sommige medicijnen. Het helpt bijvoorbeeld bij diabetes, een te hoog cholesterolgehalte, kanker, tandvleesontsteking, maagzweren en gewichtstoename. Ook zorgt grapefruit ervoor dat je lever meer energie krijgt om slechte stoffen uit te schakelen.

Groene thee: Catechines zijn antioxidanten die de werking van je lever bevorderen. Door groene thee te drinken krijg je veel van deze stoffen binnen.

Kaneel: Kaneel heeft één van de hoogste antioxidanten waardes. Hierdoor kan dit gebruikt worden tegen verschillende ziektes en kwalen. Ook heeft kaneel een sterke antibacteriële werking. Volgens verschillende onderzoekers is dit zo effectief dat het zelfs gebruikt zou kunnen worden als een alternatief voor conserveringsmiddelen.

Tip: Eet een koolsalade als lunch of serveer het als bijgerecht.

Tip: Eet een koolsalade als lunch of serveer het als bijgerecht.

Kool: Veel studies hebben aangetoond dat een hoge consumptie van koolsoorten het risico op obesitas,diabetes en hartziekten kleiner maakt. Kool zorgt voor de aanmaak van meer enzymen die je lever nodig heeft om schadelijke stoffen te verwijderen. Het kan er zelfs voor zorgen sigarettenrook minder schade aanricht in je lichaam.

Knoflook: Het is bewezen dat knoflook 100 keer effectiever is dan antibiotica Dit komt doordat knoflook veel zwavel bevat. Hierdoor raak je eenvoudiger bacteriën, virussen en parasieten kwijt. Ook zorgt knoflook ervoor dat de ophoping van slijm in de longen of kaakholtes vermindert waardoor je minder snel ziek wordt.

Kurkuma: De werkzame stof in kurkuma is curcumine, een krachtige antioxidant, ontstekingsremmer en een booster voor je immuunsysteem.

Een onderzoek uitgevoerd door het AMC naar kurkuma wijst uit dat de werkzame stof curcumine een rol speelt in de celdood van tumoren.Daarnaast is kurkuma een natuurlijk reinigingsmiddel. Het helpt zware metalen uit je lichaam verwijderen.

Olijfolie: Een studie naar de werking van olijfolie wees uit dat extra vierge olijfolie de lever beschermt tegen oxidatieve stress.Oxidatieve stress veroorzaakt schade aan je cellen, doordat de vrije radicalen moleculen en genen in ons lichaam kunnen aanvallen. Hierdoor verandert de cel van structuur, wat onze  gezondheid geen goed doet.

Het beste is om olijfolie niet op hoge temperaturen te verhitten. Gebruik olijfolie als saladedressing over gezonde donkere bladgroenten.

Tarwegras: Het is aangetoond dat de dichtheid van voedingsstoffen in tarwegras 20 keer groter is dan bij andere groentes. Hierdoor werkt het bloeddrukverlagend, versnelt het de stofwisseling en verhoogt het de hoeveelheid rode bloedcellen. Ook herstelt het de alkaliteit in het bloed, waardoor de zuurgraad niet te hoog zal worden. Hierdoor wordt de lever beschermt en het lichaam ontgift.

Uien: Voedsel kan verontreinigd worden door arseen, lood, kwik, tin en cadmium. Wanneer je uien eet wordt je lichaam gereinigd van deze stoffen. Ook bevatten uien aminozuren die zwavel bevatten. Hierdoor wordt de lever ontgift.

Water: Lijkt voor de hand liggend, maar toch vergeten we nog wel eens hoe belangrijk water eigenlijk is. Aangezien ons lichaam voor 70% uit water bestaat, moeten we dit ook dagelijks met minimaal 1,5 tot 2 liter aanvullen. Daarnaast zorgt water ervoor dat gifstoffen sneller het lichaam verlaten.Drink het ook eens met citroensap en gember voor een extra ontgiftende werking.

Waterkers: Met behulp van waterkers worden er enzymen in de lever aangemaakt die afval- en gifstoffen opruimen.

Zeewier: Zeewier is een voedingsmiddel dat nog weinig wordt gebruikt in de dagelijkse keuken. Toch zouden we dat vaker moeten doen. Zeewier zit vol met antioxidanten, calcium, eiwitten en vitaminen.Zeewier is zelfs in staat om schadelijke resten aan radioactieve straling te verwijderen uit het lichaam.

Dit zijn uiteraard niet de enige soorten voeding met ontgiftende eigenschappen. Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc. Veel van deze ingrediënten komen in mijn gratis dieet schema.

Er zijn veel kruiden en specerijen met gezonde eigenschappen. Breng je maaltijden op smaak met peterselie, koriander en basilicum. Maak thee van brandnetel, eucalyptus en munt. Maak dagelijks of meerdere keren per week een groene smoothie. Het belangrijkste is dat je blijft variëren met gezonde voeding.


DOWNLOAD HET SUIKERVRIJE DAGMENU

Activeer je vetverbranding en krijg meer energie met de makkelijke suikervrije en koolhydraatarme recepten uit het dagmenu!

  • Met 14 makkelijk toepasbare tips voor snel resultaat!

Meer dan 60.000 bezoekers hebben dit dagmenu al gedownload.


2017-11-09T09:51:55+00:00juli 26th, 2016|Detox|1 Comment

1 Reactie

  1. corrie van vliet 20/03/2017 at 11:54 am - Beantwoorden

    heel goed lekker eten en gezond geen honger.

Laat een reactie achter

Op mijn website gebruik ik cookies. Klik hier voor meer info. Ok