Suikervrij eten: Een makkelijke methode om te beginnen met een suikervrij dieet

Wil je graag beginnen met een suikervrij dieet? Lees dan dit artikel om te leren hoe je dit het beste kunt aanpakken.

De suikervrije methode uit dit artikel helpt je om van hoofdpijn, vermoeidheid en darmklachten af te komen. Door te minderen met suiker verlies je ook ongewenst lichaamsvet.

Ik geef je een 3-stappenplan om een eetpatroon zonder suiker zo makkelijk mogelijk te maken. Om je op weg te helpen, heb ik een speciaal suikervrij dagmenu samengesteld dat je onderaan dit artikel gratis kunt downloaden.

Je leest in dit artikel ook welke zoetstoffen je het beste kunt gebruiken ter vervanging van suiker. Het gebruik van de verkeerde zoetstoffen kan hoofdpijn veroorzaken en voorkomen dat je vet verbrandt.

Maar eerst wil ik je meer vertellen over wat suikervrij eten inhoudt en waarom het zo belangrijk is om de stap naar een suikervrij leven te zetten.

Wat is een suikervrij dieet?

Het is niet mogelijk om 100% suikervrij te eten, aangezien ons lichaam suiker in de vorm van glucose nodig heeft om energie te krijgen.

Suikervrij eten gaat om het vermijden van geraffineerde suikers en bewerkte producten.

In ongeveer 75% van alle bewerkte producten in de supermarkt wordt gebruik gemaakt van geraffineerde suikers. Zelfs wanneer een product wordt bestempeld als ‘gezond’ of ‘natuurlijk’, dan zit deze vaak nog vol met suiker.

Geraffineerde suikers worden gewonnen uit mais, suikerbiet en suikerriet. Door het raffinageproces in de fabriek worden alle vitaminen, mineralen en vezels die van nature aanwezig zijn verwijderd. Doordat deze verwijderd worden, is er niets voedzaams meer over en heeft je lichaam er niets meer aan. De geraffineerde suikers (het eindproduct) worden ook wel lege enkelvoudige koolhydraten genoemd.

Natuurlijke suiker is ook gewoon suiker, maar het verschil is dat de vitaminen, mineralen en vezels nog aanwezig zijn. Tijdens het suikervrije dieet eet je natuurlijke suikers die te vinden zijn in fruit en groentes.

Waarom suikervrij eten?

Het eten van te veel suiker veroorzaakt grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat er te veel glucose (oftewel suiker) in je bloed zit, wat niet verbrand kan worden. Er ontstaat een overschot aan glucose en je lichaam reageert daar op door extra insuline aan te maken.

Bij hoge insulinewaardes door het eten van te veel suiker maak je ongewenst lichaamsvet aan. Dit komt doordat insuline suikers opslaat in je vetcellen.

Dit veroorzaakt niet alleen overgewicht, maar leidt ook tot:

 • Vermoeidheid
 • Een lage weerstand
 • Constante behoefte aan suiker
 • Problemen met je spijsvertering
 • Depressies
 • Huidproblemen
 • Slaapproblemen

Daarnaast speelt geraffineerde suiker een grote rol bij ontstekingen, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker (1,2).

Uit onderzoek dat is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine bleek dat een te hoge bloedsuikerspiegel is gerelateerd aan een verhoogd risico om dementie te ontwikkelen (3).

Suiker onttrekt vitamines en mineralen uit je lichaam

Geraffineerde suikers bevatten geen voedingsstoffen. Omdat er vitaminen en mineralen nodig zijn voor de verwerking van suiker, onttrekt je lichaam deze uit zijn reserves om de suikers alsnog te kunnen verwerken.

Hierdoor ontstaat een vitaminetekort en dit kan op lange termijn veel gezondheidsproblemen veroorzaken. Eén van de mineralen die je nodig hebt om suiker te verwerken is magnesium.

Het eten van suiker zorgt ervoor dat je nieren extra magnesium afvoeren (4,5). Dit kan leiden tot hoofdpijn, migraine, vermoeidheid en maag- en darmklachten.

Door de adviezen uit dit artikel op te volgen, krijg je alle vitamines, mineralen, vezels en vele andere voedingsstoffen binnen, waardoor je een energiek, slank en gezond lichaam krijgt.

Suikervrij eten in 3 stappen

Hieronder volgt het 3-stappenplan waarmee je makkelijk kunt afkicken van suikers. Onderaan het artikel kun je nog een gratis dagmenu downloaden om te zien hoe een suikervrije dag eruit ziet.

Stap 1: Creëer een suikervrije omgeving

Door een suikervrije leefomgeving te creëren, kom je niet snel in de verleiding om suiker te eten. Zorg voor een leefomgeving zonder suiker door zoveel mogelijk suikerrijke producten uit jouw huis te verwijderen.

Vermijd: snoep, koek, chips, chocolade, frisdrank, vruchtensappen, sauzen, kant-en-klare maaltijden en vrijwel alle verpakte producten en tussendoortjes uit de supermarkt.

Vermijd ook de enkelvoudige koolhydraten: wit brood, witte pasta, witte rijst, aardappelen, pizza en fast food in het algemeen.

Hoe herken je geraffineerde suikers

Geraffineerde suikers hebben veel verschillende schuilnamen. Laat je niet op het verkeerde been zetten door bewerkte producten te kopen die zijn gezoet met ‘natuurlijke suikers’ of gevaarlijke zoetstoffen.

Lees altijd de ingrediëntenlijst van een product. Staat er een vorm van suiker bij de ingrediënten, dan is het altijd een geraffineerde suiker.

Hieronder een lijst met de meest voorkomende suikers:

Suiker
Dextrose
Basterdsuiker
HFCS
Fructose
Fructosestroop
Bruine suiker
Kandij
Glucosestroop
Siroop
Invertsuiker
Kristalsuiker
Melasse
Rietsuiker
Druivensuiker
Maltodextrine
Geleisuiker
Karamel
Vanillesuiker
Sacharose
Sucrose

Deze lijst met namen hoef je natuurlijk niet te onthouden. Er is een handig ezelsbruggetje om de schuilnamen van suiker te onthouden.

Schuilnamen voor suiker
Het woord eindigt op ‘ose’ (glucose, fructose, dextrose, etc.)

Het woord eindigt op stroop, siroop, honing of nectar Het woord ‘suiker’ erin voorkomt

Vermijd kunstmatige zoetstoffen

Als er op een verpakking ‘100% suikervrij’ staat, betekent dat vaak dat er gebruik is gemaakt van kunstmatige zoetstoffen om het product toch nog een zoete smaak te geven. Dit is onder andere het geval bij de meeste lightproducten. Deze kunstmatige zoetstoffen zijn ongezond en schadelijk voor je lichaam. Hieronder vind je een lijst met kunstmatige zoetstoffen die je het beste kunt vermijden bij een suikervrij dieet.

Vermijd deze zoetstoffen:

 • Aspartaam
 • Acesulfaam-k
 • Sucralose
 • Glucose-fructosestroop (HFCS)
 • Maisstroop

Stap 2: Eet natuurlijke voeding

In stap 1 heb je geleerd welke producten, geraffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen we vanaf nu gaan vermijden. In deze stap leer je welke gezonde, suikervrije alternatieven er zijn.

De voeding die in deze stap wordt beschreven bevat natuurlijke suikers en is rijk aan vitamines, mineralen en essentiële voedingsstoffen. Deze zorgen ervoor dat je lichaam in optimale vorm kan presteren.

Een gezond dagmenu bestaat uit de drie macronutriënten:

 • Koolhydraten
 • Eiwitten
 • Vetten

Gezonde koolhydraten vind je in: groente, fruit, haver, peulvruchten, boekweit, quinoa, bruine rijst of zilvervliesrijst.

Gezonde vetten vind je in: olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, avocado, vette vis, noten, zaden en olijven.

Gezonde eiwitten vind je in: vlees (vooral wild en gevogelte), wild gevangen en vette vis, zuivel (vooral rauwe, ongepasteuriseerde zuivel), noten, zaden, peulvruchten en eieren.

Volgens de orthomoleculaire voedingsleer zijn onderstaande regels de juiste verhoudingen voor een uitgebalanceerde maaltijd:

 • Koolhydraten: 40%
 • Eiwitten: 30%
 • Vetten: 30%

Om dit in perspectief te plaatsen, adviseer ik je om het dagmenu te downloaden. Het dagmenu bevat koolhydraten, eiwitten en vetten in de juiste verhoudingen.

Gebruik de juiste zoetstoffen

Als je het suikervrije dieet volgt, zal je merken dat je vanzelf minder behoefte hebt aan suiker. Tijdens het afbouwen van suiker adviseer ik je om voor de juiste zoetstoffen te kiezen. In stap 1 staat een overzicht van zoetstoffen die af te raden zijn.

Onderstaande zoetstoffen komen van een natuurlijk product, maar let er wel op dat je sommige met mate neemt:

 • Pure stevia (zonder maltodextrine)
 • Xylitol
 • Kaneel
 • Banaanpoeder
 • Kokosbloesemsuiker (met mate)
 • Rauwe honing (met mate)

Kies voor gezonde snacks

De kans is groot dat je in de eerste week trek hebt in iets zoets. Dit kun je oplossen door gezonde tussendoortjes zonder suiker binnen handbereik te hebben.

Om te voorkomen dat je naar suikerrijke tussendoortjes uit de supermarkt grijpt, adviseer ik je om altijd gezonde snacks zonder suiker in huis te hebben.

In het gratis dagmenu vind je een recept voor een simpel bananenbrood zonder geraffineerde suikers, en vind je een heerlijk smoothierecept. Beide kun je als tussendoortje nemen.

Andere gezonde snackopties zijn:

 • Handje rauwe, ongezouten noten
 • Snackgroentes (wortel, bleekselderij, radijsjes, etc.) met hummus
 • Olijven (op waterbasis)
 • Een stuk fruit
 • Stukje pure chocolade (minimaal 75% cacao)
 • Een halve avocado
 • Rijstwafel met suikervrij beleg
 • Gekookt eitje

Vind hier meer snackrecepten voor onderweg.

Stap 3: Bereid je mentaal voor

Eten zonder suiker zal in het begin niet makkelijk zijn. De eerste drie dagen moet je lichaam echt even wennen aan een eetpatroon zonder suiker.

Cold turkey afkicken van suiker kan een aantal ontwenningsverschijnselen met zich meebrengen. Het kan zijn dat je een versterkte drang naar suiker hebt en/of moeheid, futloosheid, hoofdpijn of spierpijn ervaart.

Mocht je last krijgen van één of meer van deze ontwenningsverschijnselen, ga dit dan niet met iets zoets oplossen. Een zoete smaak wekt een positief gevoel op in je brein, en dat is niet de oplossing om af te kicken van suikers. Je brein wordt voor de gek gehouden en dit gevoel verdwijnt vanzelf wanneer je er niet aan toegeeft.

Je lichaam gaat echt wennen aan je nieuwe, suikervrije dieet. Het afkicken van geraffineerde suikers geeft je leven zoveel positieve voordelen. Houd dit in je achterhoofd wanneer je gaat beginnen aan een suikervrij dieet.

Begin direct en download het gratis dagmenu

Om je op weg te helpen, heb ik speciaal voor jou een suikervrij dagmenu samengesteld dat je hieronder kunt downloaden.

In dit dagmenu vind je een suikervrij ontbijt-, lunch- en dinerrecept, vind je een vegetarische optie en vind je extra bonussen. Met dit dagmenu geniet je van heerlijke gerechten, waardoor suikervrij eten een stuk gemakkelijker wordt.

Laat je e-mailadres achter en ontvang het dagmenu direct in je mailbox.

Veel succes!


DOWNLOAD HET SUIKERVRIJE DAGMENU

Al 76.283 keer gedownload

Activeer je vetverbranding en krijg meer energie met de makkelijke suikervrije en koolhydraatarme recepten uit het dagmenu!

 • Met 14 makkelijk toepasbare tips voor snel resultaat!

104 reacties op “Suikervrij eten: Een makkelijke methode om te beginnen met een suikervrij dieet

 1. Simone zegt:

  Dag Linda,

  Ik eet eigenlijk zonder er veel mee bezig te zijn aardig “suikervrij” Om het beter te doen, zou ik brood moeten vervangen. Maar ik heb een vraag: aan brood wordt sinds jaren zout met jodium toegevoegd. Ter bevordering van de volksgezondheid. Hoe compenseer je dat? Of zien we straks weer mensen met een “krop” in de hals? Volkoren brood is toch ook gezond?

  • Lynda zegt:

   Hoi Simone,

   Goed dat je daar bewust over bent.

   Er zijn andere bronnen van jodium die gezonder zijn. Denk dan aan zeewier, kabeljauw, garnalen, eieren etc.

   Als je daar goed op let dan hoef je zeker geen brood te eten voor jodium.

   Groetjes Lynda

 2. Renee Fontaine zegt:

  Lynda,

  Wij zijn net gestart met deze methode en willen nu ook voor het 21 dagen programma gaan.
  Mijn man moet zijn lunch meenemen (broodje dashboard). Brood is dan makkelijk maar kan niet toegepast worden. Hoe los ik dit op?

  • Vanessa Teune zegt:

   Hi Renée,

   Wat goed dat jullie zijn begonnen! Je kunt het beste kiezen voor de volgende gerechtjes die je met één hand kan eten:
   *Smoothie met een plak:
   *Zelfgemaakt bananenbrood (uit boek)
   *Zelfgemaakte Havermoutcrackers (uit boek)
   *Pompoen walnotenbrood (uit boek)
   *Wortelcake (uit boek)
   *Omelet opgerold
   *Ei groentemuffins
   *Bakje rauwkost
   *Boekweitpannenkoeken opgerold
   *Gebakken groenten in een omelet gevouwen
   *Rijstwafel met notenpasta
   *Bakje noten
   *Gazpacho to go
   *Stuk ontbijtpizza (uit boek)

   Succes onderweg voor je man en een fijne dag!
   Groetjes, Vanessa

 3. Marianne zegt:

  Nu 3 weken bezig en zelfs ook in onze vakantie. De eerste twee weken is Mn man 5 kg en ik 4,5 kg afgevallen… nu staan we beetje stil maar gaan gewoon door!

 4. Anna zegt:

  Lynda,
  Ben nu twee weekjes bezig en in totaal 3,5 kg afgevallen. Bevalt mij / ons prima: we eten lekker!
  Wel valt mij op dat ik sinds kort meer haaruitval heb dan voorheen.

  Is dit jou bekend?
  Wat kan ik hier aan doen?

  • Vanessa Teune zegt:

   Hi Anna,

   Dank voor je bericht en fijn dat het jullie zo goed bevalt. Haaruitval bij het volgen van dit voedingspatroon is niet gebruikelijk. Wat vervelend voor je.. Hebben er recent nog andere veranderingen plaatsgevonden in je leven? Heb je stress gehad of veel hormoonschommelingen..?
   Je kunt ook altijd je vragen kwijt bij ons via info@leefpuurnatuur.nl
   Dan kunnen we misschien nog wat meer doorvragen en wat verder met je meedenken.
   Groetjes, Vanessa – LPN

 5. Simone zegt:

  Hai,
  Ik leef inmiddels 23 dgn suikervrij. De eerste 14 dgn ben ik 2,2 kg afgevallen en nu al 9 dgn helemaal niets. Ik moet ook niet ongesteld worden oid. Hoe kan dat ?
  Ik eet ongeveer 1500 calorieën per dag, sport 3 a 4 keer per week (waarbij ik 600 calorieën per keer verbrand). Ik houd me strak aan het menu, weeg alles af en steggel niet.
  Hoe kan het dat ik al 9 dgn geen gram verlies ?

  • Vanessa Teune zegt:

   Hi Simone,

   Ik kan mij voorstellen dat het frustreert terwijl je zo je best doet!
   Je kan op de dagen dat je zo goed sport (chapeau) echt wat meer gaan eten. Dan blijft je verbranding en de lichamelijke processen op orde.
   In dit artikel lees je er meer over: https://www.leefpuurnatuur.nl/hoeveel-koolhydraten-per-dag/
   Denk aan een portie zilvervliesrijst, havermout of zoete aardappel. Op de andere dagen eet je volgens programma. Dat gaat echt schelen. Daarnaast ook niet vergeten veel te drinken. Je lichaam is druk met de verwerking van veel extra vezels en kan daarin wel wat hulp gebruiken. 2 liter per dag, buiten het sporten met bijbehorend waterdrinken om.

   Succes en je kan ons ook altijd mailen via info@leefpuurnatuur.nl
   Groet LPN

  • Vanessa Teune zegt:

   Hoi Andreas,
   Het beste is om producten die bewerkt zijn en (chemische) toegevoegde suikers bevatten niet te gebruiken.
   Groet LPN

 6. Liesbet zegt:

  Hallo, ik heb mij al 3 keer aangemeld om het dagmenu te ontvangen.
  Ik ben zeer geïnteresseerd, maar dit is toch even een tegenvaller. Kunnen jullie even kijken waar het misloopt,

  • Vanessa Teune zegt:

   Hoi Liesbet,
   Goed dat je het laat weten. Het is waarschijnlijk in je spamfolder terechtgekomen. Ik heb je nu ook apart een mail verzonden met het menu. Hopelijk ontvang je het snel.
   Groet, LPN

 7. Annelies zegt:

  goedendag,
  ik heb mij al een aantal keer aangemeld voor het dagmenu maar krijg het niet binnen. Het zit niet in mijn spamfolder. Zou je er even naar kunnen kijken? ik zou het heel graag willen ontvangen.
  Groet,
  Annelies

  • Vanessa Teune zegt:

   Wat vervelend dat het niet lukt. Ik zie dat het menu 5 uur geleden aan je is verzonden.
   Ik heb het net ook apart nog eens gemaild. Hopelijk komt het binnen?
   Groet, Vanessa-LPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *