Suikervrij eten: Een makkelijke methode om te beginnen met een suikervrij dieet

Wil je graag beginnen met een suikervrij dieet? Lees dan dit artikel om te leren hoe je dit het beste kunt aanpakken.

De suikervrije methode uit dit artikel helpt je om van hoofdpijn, vermoeidheid en darmklachten af te komen. Door te minderen met suiker verlies je ook ongewenst lichaamsvet.

Ik geef je een 3-stappenplan om een eetpatroon zonder suiker zo makkelijk mogelijk te maken. Om je op weg te helpen, heb ik een speciaal suikervrij dagmenu samengesteld dat je onderaan dit artikel gratis kunt downloaden.

Je leest in dit artikel ook welke zoetstoffen je het beste kunt gebruiken ter vervanging van suiker. Het gebruik van de verkeerde zoetstoffen kan hoofdpijn veroorzaken en voorkomen dat je vet verbrandt.

Maar eerst wil ik je meer vertellen over wat suikervrij eten inhoudt en waarom het zo belangrijk is om de stap naar een suikervrij leven te zetten.

Wat is een suikervrij dieet?

Het is niet mogelijk om 100% suikervrij te eten, aangezien ons lichaam suiker in de vorm van glucose nodig heeft om energie te krijgen.

Suikervrij eten gaat om het vermijden van geraffineerde suikers en bewerkte producten.

In ongeveer 75% van alle bewerkte producten in de supermarkt wordt gebruik gemaakt van geraffineerde suikers. Zelfs wanneer een product wordt bestempeld als ‘gezond’ of ‘natuurlijk’, dan zit deze vaak nog vol met suiker.

Geraffineerde suikers worden gewonnen uit mais, suikerbiet en suikerriet. Door het raffinageproces in de fabriek worden alle vitaminen, mineralen en vezels die van nature aanwezig zijn verwijderd. Doordat deze verwijderd worden, is er niets voedzaams meer over en heeft je lichaam er niets meer aan. De geraffineerde suikers (het eindproduct) worden ook wel lege enkelvoudige koolhydraten genoemd.

Natuurlijke suiker is ook gewoon suiker, maar het verschil is dat de vitaminen, mineralen en vezels nog aanwezig zijn. Tijdens het suikervrije dieet eet je natuurlijke suikers die te vinden zijn in fruit en groentes.

Waarom suikervrij eten?

Het eten van te veel suiker veroorzaakt grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat er te veel glucose (oftewel suiker) in je bloed zit, wat niet verbrand kan worden. Er ontstaat een overschot aan glucose en je lichaam reageert daar op door extra insuline aan te maken.

Bij hoge insulinewaardes door het eten van te veel suiker maak je ongewenst lichaamsvet aan. Dit komt doordat insuline suikers opslaat in je vetcellen.

Dit veroorzaakt niet alleen overgewicht, maar leidt ook tot:

 • Vermoeidheid
 • Een lage weerstand
 • Constante behoefte aan suiker
 • Problemen met je spijsvertering
 • Depressies
 • Huidproblemen
 • Slaapproblemen

Daarnaast speelt geraffineerde suiker een grote rol bij ontstekingen, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker (1,2).

Uit onderzoek dat is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine bleek dat een te hoge bloedsuikerspiegel is gerelateerd aan een verhoogd risico om dementie te ontwikkelen (3).

Suiker onttrekt vitamines en mineralen uit je lichaam

Geraffineerde suikers bevatten geen voedingsstoffen. Omdat er vitaminen en mineralen nodig zijn voor de verwerking van suiker, onttrekt je lichaam deze uit zijn reserves om de suikers alsnog te kunnen verwerken.

Hierdoor ontstaat een vitaminetekort en dit kan op lange termijn veel gezondheidsproblemen veroorzaken. Eén van de mineralen die je nodig hebt om suiker te verwerken is magnesium.

Het eten van suiker zorgt ervoor dat je nieren extra magnesium afvoeren (4,5). Dit kan leiden tot hoofdpijn, migraine, vermoeidheid en maag- en darmklachten.

Door de adviezen uit dit artikel op te volgen, krijg je alle vitamines, mineralen, vezels en vele andere voedingsstoffen binnen, waardoor je een energiek, slank en gezond lichaam krijgt.

Suikervrij eten in 3 stappen

Hieronder volgt het 3-stappenplan waarmee je makkelijk kunt afkicken van suikers. Onderaan het artikel kun je nog een gratis dagmenu downloaden om te zien hoe een suikervrije dag eruit ziet.

Stap 1: Creëer een suikervrije omgeving

Door een suikervrije leefomgeving te creëren, kom je niet snel in de verleiding om suiker te eten. Zorg voor een leefomgeving zonder suiker door zoveel mogelijk suikerrijke producten uit jouw huis te verwijderen.

Vermijd: snoep, koek, chips, chocolade, frisdrank, vruchtensappen, sauzen, kant-en-klare maaltijden en vrijwel alle verpakte producten en tussendoortjes uit de supermarkt.

Vermijd ook de enkelvoudige koolhydraten: wit brood, witte pasta, witte rijst, aardappelen, pizza en fast food in het algemeen.

Hoe herken je geraffineerde suikers

Geraffineerde suikers hebben veel verschillende schuilnamen. Laat je niet op het verkeerde been zetten door bewerkte producten te kopen die zijn gezoet met ‘natuurlijke suikers’ of gevaarlijke zoetstoffen.

Lees altijd de ingrediëntenlijst van een product. Staat er een vorm van suiker bij de ingrediënten, dan is het altijd een geraffineerde suiker.

Hieronder een lijst met de meest voorkomende suikers:

Suiker
Dextrose
Basterdsuiker
HFCS
Fructose
Fructosestroop
Bruine suiker
Kandij
Glucosestroop
Siroop
Invertsuiker
Kristalsuiker
Melasse
Rietsuiker
Druivensuiker
Maltodextrine
Geleisuiker
Karamel
Vanillesuiker
Sacharose
Sucrose

Deze lijst met namen hoef je natuurlijk niet te onthouden. Er is een handig ezelsbruggetje om de schuilnamen van suiker te onthouden.

Schuilnamen voor suiker
Het woord eindigt op ‘ose’ (glucose, fructose, dextrose, etc.)

Het woord eindigt op stroop, siroop, honing of nectar Het woord ‘suiker’ erin voorkomt

Vermijd kunstmatige zoetstoffen

Als er op een verpakking ‘100% suikervrij’ staat, betekent dat vaak dat er gebruik is gemaakt van kunstmatige zoetstoffen om het product toch nog een zoete smaak te geven. Dit is onder andere het geval bij de meeste lightproducten. Deze kunstmatige zoetstoffen zijn ongezond en schadelijk voor je lichaam. Hieronder vind je een lijst met kunstmatige zoetstoffen die je het beste kunt vermijden bij een suikervrij dieet.

Vermijd deze zoetstoffen:

 • Aspartaam
 • Acesulfaam-k
 • Sucralose
 • Glucose-fructosestroop (HFCS)
 • Maisstroop

Stap 2: Eet natuurlijke voeding

In stap 1 heb je geleerd welke producten, geraffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen we vanaf nu gaan vermijden. In deze stap leer je welke gezonde, suikervrije alternatieven er zijn.

De voeding die in deze stap wordt beschreven bevat natuurlijke suikers en is rijk aan vitamines, mineralen en essentiële voedingsstoffen. Deze zorgen ervoor dat je lichaam in optimale vorm kan presteren.

Een gezond dagmenu bestaat uit de drie macronutriënten:

 • Koolhydraten
 • Eiwitten
 • Vetten

Gezonde koolhydraten vind je in: groente, fruit, haver, peulvruchten, boekweit, quinoa, bruine rijst of zilvervliesrijst.

Gezonde vetten vind je in: olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, avocado, vette vis, noten, zaden en olijven.

Gezonde eiwitten vind je in: vlees (vooral wild en gevogelte), wild gevangen en vette vis, zuivel (vooral rauwe, ongepasteuriseerde zuivel), noten, zaden, peulvruchten en eieren.

Volgens de orthomoleculaire voedingsleer zijn onderstaande regels de juiste verhoudingen voor een uitgebalanceerde maaltijd:

 • Koolhydraten: 40%
 • Eiwitten: 30%
 • Vetten: 30%

Om dit in perspectief te plaatsen, adviseer ik je om het dagmenu te downloaden. Het dagmenu bevat koolhydraten, eiwitten en vetten in de juiste verhoudingen.

Gebruik de juiste zoetstoffen

Als je het suikervrije dieet volgt, zal je merken dat je vanzelf minder behoefte hebt aan suiker. Tijdens het afbouwen van suiker adviseer ik je om voor de juiste zoetstoffen te kiezen. In stap 1 staat een overzicht van zoetstoffen die af te raden zijn.

Onderstaande zoetstoffen komen van een natuurlijk product, maar let er wel op dat je sommige met mate neemt:

 • Pure stevia (zonder maltodextrine)
 • Xylitol
 • Kaneel
 • Banaanpoeder
 • Kokosbloesemsuiker (met mate)
 • Rauwe honing (met mate)

Kies voor gezonde snacks

De kans is groot dat je in de eerste week trek hebt in iets zoets. Dit kun je oplossen door gezonde tussendoortjes zonder suiker binnen handbereik te hebben.

Om te voorkomen dat je naar suikerrijke tussendoortjes uit de supermarkt grijpt, adviseer ik je om altijd gezonde snacks zonder suiker in huis te hebben.

In het gratis dagmenu vind je een recept voor een simpel bananenbrood zonder geraffineerde suikers, en vind je een heerlijk smoothierecept. Beide kun je als tussendoortje nemen.

Andere gezonde snackopties zijn:

 • Handje rauwe, ongezouten noten
 • Snackgroentes (wortel, bleekselderij, radijsjes, etc.) met hummus
 • Olijven (op waterbasis)
 • Een stuk fruit
 • Stukje pure chocolade (minimaal 75% cacao)
 • Een halve avocado
 • Rijstwafel met suikervrij beleg
 • Gekookt eitje

Vind hier meer snackrecepten voor onderweg.

Stap 3: Bereid je mentaal voor

Eten zonder suiker zal in het begin niet makkelijk zijn. De eerste drie dagen moet je lichaam echt even wennen aan een eetpatroon zonder suiker.

Cold turkey afkicken van suiker kan een aantal ontwenningsverschijnselen met zich meebrengen. Het kan zijn dat je een versterkte drang naar suiker hebt en/of moeheid, futloosheid, hoofdpijn of spierpijn ervaart.

Mocht je last krijgen van één of meer van deze ontwenningsverschijnselen, ga dit dan niet met iets zoets oplossen. Een zoete smaak wekt een positief gevoel op in je brein, en dat is niet de oplossing om af te kicken van suikers. Je brein wordt voor de gek gehouden en dit gevoel verdwijnt vanzelf wanneer je er niet aan toegeeft.

Je lichaam gaat echt wennen aan je nieuwe, suikervrije dieet. Het afkicken van geraffineerde suikers geeft je leven zoveel positieve voordelen. Houd dit in je achterhoofd wanneer je gaat beginnen aan een suikervrij dieet.

Begin direct en download het gratis dagmenu

Om je op weg te helpen, heb ik speciaal voor jou een suikervrij dagmenu samengesteld dat je hieronder kunt downloaden.

In dit dagmenu vind je een suikervrij ontbijt-, lunch- en dinerrecept, vind je een vegetarische optie en vind je extra bonussen. Met dit dagmenu geniet je van heerlijke gerechten, waardoor suikervrij eten een stuk gemakkelijker wordt.

Laat je e-mailadres achter en ontvang het dagmenu direct in je mailbox.

Veel succes!


DOWNLOAD HET SUIKERVRIJE DAGMENU

Activeer je vetverbranding en krijg meer energie met de makkelijke suikervrije en koolhydraatarme recepten uit het dagmenu!

 • Met 14 makkelijk toepasbare tips voor snel resultaat!

Meer dan 60.000 bezoekers hebben dit dagmenu al gedownload.


2019-09-19T12:33:27+00:00juli 29th, 2016|Suikervrij leven|72 Comments

72 Comments

 1. riette 22/06/2016 at 9:57 am - Beantwoorden

  heel interessant deze site

  • Lynda 22/06/2016 at 1:57 pm - Beantwoorden

   Hoi Riette,

   Bedankt voor het compliment!

   Met vriendelijke groet, Lynda

  • Monique thiel 09/07/2019 at 6:31 pm - Beantwoorden

   Wat eet ik dan smorgens i.p.v. brood?

 2. Wilma 23/02/2017 at 9:13 am - Beantwoorden

  Dag Lynda,

  Kan ik ipv brood wel crackers eten?

  Groet Wilma

  • Lynda 27/02/2017 at 9:24 am - Beantwoorden

   Hoi Wilma,

   Ik zou met crackers uit de supermarkt oppassen. Daar worden vaak ook geraffineerde suikers aan toegevoegd. Kies voor zo natuurlijk mogelijk en lees op de etiketten wat er aan toegevoegd is. Probeer zo nodig zelf crackers te maken van bijvoorbeeld lijnzaad en havermout. (dit is veel lekkerder :)).

   Een anders alternatief is (quinoa) rijstwafels.

   Succes, groetjes Lynda

 3. Margo 04/05/2017 at 9:03 pm - Beantwoorden

  hoi,
  Graag ontvang ik een suikervrij dagmenu!

  • Lynda 07/05/2017 at 9:59 am - Beantwoorden

   Hoi Margo,

   Als je onderaan het artikel je email-adres invult dan ontvang je het suikervrij dagmenu direct in je mailbox.

   Met vriendelijke groet, Lynda

 4. Dorothea verhagen 29/05/2017 at 7:34 pm - Beantwoorden

  Mag ik van jou het suikervrije menu? Dankjewel… ik ga 1 juni starten..

  • Lynda 30/05/2017 at 9:58 am - Beantwoorden

   Wat goed Dorothea!

   ALs je onderaan het artikel je e-mailadres invult, dan ontvang je het dagmenu direct in je mailbox. Daarin vind je ook tips die je helpen om 1 juni goed van start te gaan.

   Succes,

   Groetjes Lynda

 5. Marjan 03/06/2017 at 8:26 am - Beantwoorden

  Beste Lynda,

  Hoe zit het met ruwe rietsuiker? Is dit onbewerkt en mag het dan wel met mate? Het zit nl. verwerkt in de soyamelk die ik gebruik.

  • Lynda 07/06/2017 at 12:51 pm - Beantwoorden

   Hoi Marjan,

   Ruwe rietsuiker is wel onbewerkt, maar bevat ook weinig tot geen voedingsstoffen. Ik zou het niet zien als een gezonde suikersoort.

   Je zou kunnen kiezen voor een andere ongezoete plantaardige melk. Dan staat het meestal al op de verpakking, maar kijk altijd even goed op de ingrediëntenlijst.

   Groetjes Lynda

   • DC 23/07/2019 at 5:14 pm - Beantwoorden

    Ik ben helemaal enthousiast, wil graag gebruik van suikers minderen en denk dat ik met deze tips heel ver ga komen! 🙂

    • Vanessa Teune 25/07/2019 at 3:51 am - Beantwoorden

     Leuk Daisy! Succes!

 6. Rob 03/06/2017 at 9:19 am - Beantwoorden

  Graag ontvang ik het suikervrij dagmenu

  • Lynda 07/06/2017 at 12:56 pm - Beantwoorden

   Hoi Rob,

   Als je onderaan het artikel je e-mailadres achter laat, dan ontvang je deze direct in je mailbox.

   Groetjes Lynda

 7. Leonie 06/06/2017 at 9:20 am - Beantwoorden

  Hoi Lynda,

  Ik heb 2 vraagjes. Wordt het eten van volkorenbrood ook afgeraden bij dit ‘suikervrije’ dieet? Verder vroeg ik mij af hoe ik het etiket van bepaalde producten moet lezen. Soms staat hier: koolhydraten, waarvan suikers (….). Betekent dit dat de ‘waarvan suikers’ de geraffineerde suikers zijn en de rest complexe koolhydraten?

  Groetjes,
  Leonie

  • Lynda 07/06/2017 at 1:07 pm - Beantwoorden

   Hoi Leonie,

   Het eten van volkorenbrood raad ik tijdens het suikervrije dieet ook af. Je lichaam heeft even een reset nodig van alle enkelvoudige koolhydraten.

   Op een etiket kun je het beste altijd eerst even kijken naar de ingrediënten lijst. Staat er suiker tussen, dan is het altijd geraffineerd. De koolhydraten waarvan suikers bestaan dan waarschijnlijk uit geraffineerde suikers, of een mix met natuurlijke suikers. Staat er op de ingrediënten lijst geen suiker (of een schuilnaam ervan), dan is het in de voedingswaarde tabel de natuurlijke suiker dat staat weergegeven.

   De overige koolhydraten kunnen dan uit polyolen (zoetstoffen) of zetmeel bestaan. Het is dus een beetje lastig in te schatten wat het precies is. Het beste is om een product te eten waar zo min mogelijk ingrediënten in zit. :).

   Groetjes Lynda

 8. Corrie 16/06/2017 at 6:47 pm - Beantwoorden

  Hallo Lynda,

  Is het suikervrije dagmenu geschikt voor mensen die niet tegen gluten en melkproducten kunnen? Of moet ik dan alles aanpassen? Bijna alle glutenvrije producten uit de winkel zitten juist vol gestopt met suiker. Hierdoor lukt het mij nog niet om ook de suiker te vermijden. Ik kan echt niet tegen gluten, melkproducten een heel klein beetje. Ook glutenvrije haver verdraag ik niet helaas. Komt dit veel voor in het menu?

  • Lynda 19/06/2017 at 8:56 am - Beantwoorden

   Hoi Corrie,

   Ik zou glutenvrije voorverpakte producten uit de supermarkt inderdaad zoveel mogelijk proberen te vermijden en kiezen voor van nature glutenvrije producten. Het Leef Suikervrij programma bevat qua zuivel alleen Griekse yoghurt en feta kaas. Maar dit zijn niet veel recepten, en makkelijk vervangbaar door plantaardige yoghurt.

   Alle recepten zijn glutenvrij, maar er zijn wel recepten met havermout. Mocht je besluiten het programma te volgen, stuur mij dan even een mailtje en dan kan ik je daarvoor vervangende recepten geven.

   Groetjes Lynda

  • Mirjam 03/06/2019 at 9:25 pm - Beantwoorden

   Hoi

   Ik zou het graag willen proberen

   Mvg mirjam

   • Vanessa Teune 04/06/2019 at 7:11 am - Beantwoorden

    Hoi Mirjam,

    Je ontvangt het dagmenu wanneer je onderaan het artikel je e-mailadres invult.

    Groetjes, Vanessa

 9. mariska 08/07/2017 at 3:49 pm - Beantwoorden

  Is dit ook een beetje te doen zonder enige vorm van noten? Zie zo vaak amandelmeel staan of noten als tussendoortje bij suikervrij/koolhydraatarm eten…

  • Lynda 10/07/2017 at 12:49 pm - Beantwoorden

   Hoi Mariska.,

   Het is ook goed te doen zonder noten hoor. Het komt inderdaad wel vaak voor omdat je met noten een goede bron van vetten binnen krijgt, dat je extra nodig hebt wanneer je koolhydraatarm eet. Dit kun je ook prima uit andere bronnen halen, zoals avocado, vette vis, eieren en pitten/zaden.

   Groetjes Lynda

 10. Angelique 10/07/2017 at 6:37 am - Beantwoorden

  Wauw eindelijk eens een artikel waarin het in Jip en Janneke taal wordt uitgelegd. Kunnen we je ook volgen op instagram?

  • Lynda 10/07/2017 at 12:29 pm - Beantwoorden

   Hoi Angelique,

   Fijn te horen dat het in begrijpelijke taal is uitgelegd :). Ik heb nog geen instagram, maar dat wordt eigenlijk eens tijd!

   Dus blijf het in de gaten houden, ik zal ermee aan de slag gaan!

   Groetjes Lynda

 11. Karin heemskerk 13/07/2017 at 11:31 am - Beantwoorden

  Hai ik zou graag suikervrij dieet willen proberen om van mijn chronische vermoeidheid af te komen.
  Wil graag simpel en suikervrij eetschema.
  Hoop dat je me hierbij kan helpen..

  Mvg karin

  • Lynda 24/07/2017 at 7:32 am - Beantwoorden

   Hoi Karin,

   Als je onderaan het artikel je e-mailadres invult dan krijg je een gratis dagmenu met daarin allerlei tips om suikervrij te eten. Zo weet je precies wat je wel en niet kunt eten.

   Je zou er ook voor kunnen kiezen om het Leef Suikervrij programma te volgen, dan eet je 21 dagen lang zonder suiker.

   Met vriendelijke groet, Lynda

 12. marco van daelen 29/07/2017 at 9:26 am - Beantwoorden

  Ik ga het ook proberen…….

  • Lynda 01/08/2017 at 1:50 pm - Beantwoorden

   Wat goed!

   Veel succes.

   Groetjes Lynda

 13. Laidina 19/08/2017 at 3:33 pm - Beantwoorden

  Leuk informatie

  • Lynda 22/08/2017 at 12:32 pm - Beantwoorden

   Bedankt :).

   Hopelijk heb je wat aan de tips gehad.

   Groetjes Lynda

 14. Irene 02/09/2017 at 7:44 am - Beantwoorden

  Ik ben gisteren begonnen met de 21 dagen suikervrij eten, maar door jou Lynda was ik al eerder suikervrij gaan eten. Alleen de maand augustus zijn we met vakantie geweest en dan was het even moeilijk.
  Maar de recepten voor suikervrij eten zijn geweldig en ik taal verder niet naar zoetigheid. Heerlijke recepten voor lekkere alternatieven.
  Dus ik ben heel enthousiast.
  Petje af!!!!
  groetjes Irene

  • Lynda 03/09/2017 at 8:52 am - Beantwoorden

   Hoi Irene,

   Wat leuk en goed om te horen! Bedankt voor je compliment :).

   Ik zou het leuk vinden om te horen hoe het na de 21 dagen gaat. Als je vragen erover hebt hoor ik het ook graag.

   Succes!

   Groetjes Lynda

 15. Valerie 07/09/2017 at 7:07 am - Beantwoorden

  Kan ik aub het suikervrije dagmenu ontvangen?

  • Lynda 07/09/2017 at 1:15 pm - Beantwoorden

   Hoi Valerie,

   Als je onderaan het artikel je e-mailadres invult, dan ontvang je deze direct in het mailbox.

   Groetjes Lynda

 16. Carmen 15/09/2017 at 3:23 pm - Beantwoorden

  Hoi linda ,
  Zou jij aub aan een suilervrije weekmenu
  Kunnen helpen !
  Gr
  Carmen

 17. Sharda Paltan 16/09/2017 at 4:31 pm - Beantwoorden

  Hoi
  Ik wil alle suiker producten vermijden ivm overgangsklachten en natuurlijk is het fijn om een paar kilo’s kwijt te raken.

  Ik ben vandaag begonnen.

  Groet,
  Shar

  • Lynda 17/09/2017 at 10:13 am - Beantwoorden

   Hoi Shar,

   Wat goed om te horen dat je bent begonnen!

   Ik ben erg benieuwd hoe het gaat, hopelijk helpt het je klachten te verminderen.

   Veel succes, groetjes Lynda

 18. Anne 22/09/2017 at 3:07 pm - Beantwoorden

  Hoi Lynda,

  Mijn man was nogal enthousiast en heeft het 3-weken-menu aangeschaft nadat hij e.e.a. geprobeerd heeft aan recepten. Ik wil ook wel meedoen, maar moet het dan veelal zelf maken omdat we vaak gescheiden leven ivm zijn baan maar ik weet niet goed hoe ik de kinderen mee ga krijgen. Het zijn echte snoepers en moeilijke eters, hoewel mijn dochters wel rauwe groenten lusten. Heb je wat tips?
  Groetjes, Anne

  • Lynda 25/09/2017 at 9:49 am - Beantwoorden

   Hoi Anne,

   Wat goed dat je man eraan is begonnen en dat jij ook mee wilt doen.

   Ik kan mij voorstellen dat het op deze manier lastig is. Mail mij even op info@leefpuurnatuur.nl hoe het voedingspatroon van jou en je kinderen er op dit moment uitziet. Dan kunnen we samen even kijken naar een passende oplossing.

   Groetjes Lynda

 19. Mariël 08/10/2017 at 5:57 pm - Beantwoorden

  Hoi Lynda,

  Ik heb mijn emailadres ingevuld en ontvang graag de suikervrije recepten. Ben zeer benieuwd of het een beetje te doen is. Het lijkt me best veel tijd kosten maar ik wil er graag emergie in steken om minder suiker te gaan gebruiken.

  Groetjes Mariël

  • Lynda 09/10/2017 at 11:00 am - Beantwoorden

   Hoi Mariel,

   Wat goed! Als je er eenmaal je weg in hebt gevonden is het heel goed te doen.

   Door minder suiker te eten, krijg je ook meer energie. Dit motiveert alleen maar meer om ermee door te gaan. 🙂

   Groetjes Lynda

 20. Kurt 18/10/2017 at 9:11 am - Beantwoorden

  Ik eet elke dag een eetlepel honing van imker. Is dit een slechte suiker? Vandaag werd mijn vermoeden bevestigd door wetenschappers dat suiker kankercellen kweken en agressief doen groeien……

  • Lynda 19/10/2017 at 8:34 am - Beantwoorden

   Hoi Kurt,

   Rauwe honing van de imker is een onbewerkte vorm van suiker. Dit kun je dus gerust nemen (mits met mate). Het bevat zelfs bepaalde voedingsstoffen die de groei van kanker kunnen remmen.

   Groetjes Lynda

 21. Jellie van der ploeg 01/11/2017 at 6:27 pm - Beantwoorden

  Hallo Lynda. Zou ik een dagmenu suikervrij kunnen ontvangen. Vanwege lichamelijke klachten moet ik suikervrij gaan eten. Heb wel interesse in het 21 dagen schema. Maar zou graag eerst een voorbeeld willen zien. Alvast bedankt

  • Lynda 02/11/2017 at 8:44 am - Beantwoorden

   Hoi Jellie,

   Wanneer je onderaan het artikel je e-mailadres achterlaat, dan ontvang je het dagmenu direct in je mailbox.

   Groetjes Lynda

 22. Eric 11/12/2017 at 8:39 pm - Beantwoorden

  Hoi Lynda,

  hoe gaat het met je?
  Wat een mooie site zeg! Ik ben altijd in voor een probeersel voor mijn o zo problematische huid dus graag wil ik ook zo’n proef van je. Baat het niet, schaadt het niet.
  Je bent trouwens weinig verandert zeg! Hoop dat alles goed met je gaat maar ik denk het wel toch….. net verhuist, leuke vriend…. ik word goed op de hoogte gehouden.
  Doe het rustig aan en misschien zie ik je nog eens.
  Hartelijke groet Eric

  • Lynda 17/12/2017 at 9:45 am - Beantwoorden

   Hoi Eric,

   Wat leuk van je te horen :).

   Het gaat inderdaad goed! Met jou ook?

   Stuur mij anders even een mailtje naar info@leefpuurnatuur.nl met wat specifieke informatie over je huidproblemen. Dan kan ik nog wel wat extra tips en informatie daarvoor geven.

   Groetjes Lynda

 23. Nesibegul Tasdemir 18/12/2017 at 8:37 pm - Beantwoorden

  Hallo Lynda,
  Ik vroeg me af mag je je eigen belonen bijvoorbeeld 1x per maand 1 chocolaatje

  Met vriendelijke groet,
  Nesibegul

 24. karin donker 02/01/2018 at 7:54 am - Beantwoorden

  Goedemorgen Lynda, mag je tijdens 21 dagen volkoren of speltbrood eten?

  • Lynda 02/01/2018 at 11:33 am - Beantwoorden

   Hoi Karin,

   Om echt suikervrij te eten is het aan te raden geen brood te eten. In het programma vind je daar prima alternatieven voor :). Je zal zien dat het minder moeilijk is dan je denkt.

   Groetjes Lynda

 25. bieke 28/04/2018 at 10:47 am - Beantwoorden

  hoi,
  ik ben steevast een suiker verslaafd iemand. Door altijd heel veel te sporten is mijn gewicht steeds ok gebleven tot ik een blessure kreeg die me langdurig in de sofa heeft doen settelen. Helaas is hierdoor mijn gewicht, spiermassa & vetmassa niet meer onder controle gebleven met de nodige gevolgen. Sporten zit er voor mij niet meer in, dus wil ik nu van start gaan met eerst af te vallen en nadien mijn aangepaste voedingsgewoonte te blijven hanteren. Heb me alvast ingeschreven voor de “leef suikervrij programma” en voor mezelf heb ik het doel “vandaag over één jaar wil ik in een gezond lichaam zitten” dat medisch getest zal worden. Nu zijn mijn enige valkuilen; gezin met pubers dat wel alles kan eten (ook de ongezonde dingen die zij altijd gewoon zijn) en mijn werkomgeving (chocolade bedrijf) het laatste zal de moeilijkste discipline zijn vrees ik.
  Hebben jullie tips hoe ik hier mee om kan gaan ???

 26. Aike 07/05/2018 at 3:22 pm - Beantwoorden

  Hoi, een goeie week en een paar dagen bezig met het suikervrije dieet schema en 4kg kwijt, ik zondig af en toe nog eens met een zero frisdrank, het bewegen erbij is me tot hier toe nog niet gelukt maar dringt al behoorlijk in mijn hoofd 🙂 Het is lekker, afwisselend en ik denk eraan om het volledige schema te bestellen. Geen hongergevoel én ik voel me alvast een pak fitter, gezonder en zelfzekerder! Bedankt voor de tips!!

  • Lynda 08/05/2018 at 9:47 am - Beantwoorden

   Wow Aike,

   Wat goed om te horen. :).

   Dat kan alleen maar extra motiveren om door te gaan.

   ALs je er vragen over hebt dan hoor ik het graag.

   Groetjes Lynda

 27. Tineke 12/05/2018 at 9:55 pm - Beantwoorden

  Hallo Lynda, ik ben 3 en een halve week geleden begonnen met 21 dagen suikervrij dieet. Na 8 dagen al 3kilo kwijt, dat ging heel snel, maar nu gaat het heel langzaam 1.2 kilo in twee en een halve week. Dit valt toch wel tegen, heb je misschien nog tips waardoor het goed blijft gaan. Ik voel mij trouwens wel veel beter, kan het ook goed volhouden ook al vind ik de diner recepten geen succes die gebruik ik dan ook haast niet en verzin ik zelf suikervrije recepten. En mag ik nu ook weer af en toe brood en oude dertig plus kaas want dat mis ik erg? Je bonusrecepten zijn trouwens erg lekker zoals de wortelcake.
  Groetjes Tineke

  • Lynda 17/05/2018 at 9:05 am - Beantwoorden

   Hoi Tineke,

   Ik heb je hierover een mailtje gestuurd met extra tips.

   Groetjes Lynda

 28. Marloes Andreas 22/05/2018 at 10:51 am - Beantwoorden

  Hoi Lynda,
  Wat een super leuke handige site heb je! Dank je daarvoor.
  Ik ben op dag 9 van geen suiker meer eten, de eerste 5 dagen waren een hel. Alle ontwenningsverschijnselen waren aanwezig tezamen met een dosis chagarijnigheid van mijn kant naar iedereen in mijn omgeving. Geschrokken van hoeveel suiker er eigenlijk in veel producten zit. Vanaf dag 7 werd het voor mij makkelijker. Zelfs wanneer mijn vriend naast mij een pak m&ms opeet. Ik ga zeker wat van je recepten uitproberen.
  Groetjes,
  Marloes

  • Lynda 25/05/2018 at 8:39 am - Beantwoorden

   Hoi Marloes,

   Wat leuk om te horen! Fijn dat het nu makkelijker gaat. Zo zie je maar weer hoeveel impact suiker heeft.

   Ga zo door!

   Groetjes Lynda

 29. Corline 04/06/2018 at 8:09 pm - Beantwoorden

  Hoi Lynda, Leuke site zeg! Is het ook mogelijk suikervrij te eten als vegetariër?

  Hartelijke groet, Corline

  • Lynda 13/06/2018 at 10:18 am - Beantwoorden

   Hoi Corline.

   Bedankt :).

   Het is zeker mogelijk. In het programma is ook rekening gehouden met vegetariërs.

   Groetjes Lynda

 30. Corine 28/07/2018 at 2:53 pm - Beantwoorden

  Beste lynda,

  Ik vind je info heel nuttig. Vraag me alleen af hoe het gaat na die 21 dagen. Ik lust graag brood en wil dit zeker eten. Dus als je dan terug (in beperkte mate) brood eet kom ik waarschijnlijk terug aan. Ik eet ook veel (suikervrije) granola en fruit met yoghurt. Heb je ook tips die voor lange tijd haalbaar zijn om het verloren gewicht niet terug aan te komen?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groetjes Corine.

  • Lynda 31/07/2018 at 8:34 am - Beantwoorden

   Hoi Corine,

   Wanneer je 21 dagen lang suikervrij en gezond eet dan raak je hier zo aan gewend dat je niet snel terugvalt. Er staat in het Leef Suikervrij programma veel informatie, recepten en productoverzichten die je altijd weer kunt nalezen als je het even niet meer weet.

   Het is belangrijk gevarieerd te blijven eten. En als je toch een boterham wil, zorg er dan voor dat dit niet ten koste gaat van het aantal groente op een dag, maar schap een andere koolhydraatbron op die dag. (zoals bijvoorbeeld rijst bij het diner). Je vindt daarin zeker je weg.

   Groetjes Lynda

 31. Silvia 12/09/2018 at 9:36 am - Beantwoorden

  Top ik zou graag een dagmenu ontvangen

  • Lynda 23/09/2018 at 11:13 am - Beantwoorden

   Hoi Silvia,

   Je ontvangt het dagmenu wanneer je onderaan het artikel je e-mailadres invult.

   Groetjes Lynda

 32. Simone 17/03/2019 at 4:29 pm - Beantwoorden

  Dag Linda,

  Ik eet eigenlijk zonder er veel mee bezig te zijn aardig “suikervrij” Om het beter te doen, zou ik brood moeten vervangen. Maar ik heb een vraag: aan brood wordt sinds jaren zout met jodium toegevoegd. Ter bevordering van de volksgezondheid. Hoe compenseer je dat? Of zien we straks weer mensen met een “krop” in de hals? Volkoren brood is toch ook gezond?

  • Lynda 18/03/2019 at 9:14 am - Beantwoorden

   Hoi Simone,

   Goed dat je daar bewust over bent.

   Er zijn andere bronnen van jodium die gezonder zijn. Denk dan aan zeewier, kabeljauw, garnalen, eieren etc.

   Als je daar goed op let dan hoef je zeker geen brood te eten voor jodium.

   Groetjes Lynda

 33. Renee Fontaine 07/07/2019 at 12:55 pm - Beantwoorden

  Lynda,

  Wij zijn net gestart met deze methode en willen nu ook voor het 21 dagen programma gaan.
  Mijn man moet zijn lunch meenemen (broodje dashboard). Brood is dan makkelijk maar kan niet toegepast worden. Hoe los ik dit op?

  • Vanessa Teune 07/07/2019 at 2:03 pm - Beantwoorden

   Hi Renée,

   Wat goed dat jullie zijn begonnen! Je kunt het beste kiezen voor de volgende gerechtjes die je met één hand kan eten:
   *Smoothie met een plak:
   *Zelfgemaakt bananenbrood (uit boek)
   *Zelfgemaakte Havermoutcrackers (uit boek)
   *Pompoen walnotenbrood (uit boek)
   *Wortelcake (uit boek)
   *Omelet opgerold
   *Ei groentemuffins
   *Bakje rauwkost
   *Boekweitpannenkoeken opgerold
   *Gebakken groenten in een omelet gevouwen
   *Rijstwafel met notenpasta
   *Bakje noten
   *Gazpacho to go
   *Stuk ontbijtpizza (uit boek)

   Succes onderweg voor je man en een fijne dag!
   Groetjes, Vanessa

 34. Marianne 26/07/2019 at 2:18 pm - Beantwoorden

  Nu 3 weken bezig en zelfs ook in onze vakantie. De eerste twee weken is Mn man 5 kg en ik 4,5 kg afgevallen… nu staan we beetje stil maar gaan gewoon door!

  • Vanessa Teune 29/07/2019 at 1:01 pm - Beantwoorden

   Supergoed! Zie het als levensstijl, dan is het veel makkelijker vol te houden. Ga zo door en fijne vakantie!
   Groet, Vanessa

 35. Anna 06/09/2019 at 8:54 pm - Beantwoorden

  Lynda,
  Ben nu twee weekjes bezig en in totaal 3,5 kg afgevallen. Bevalt mij / ons prima: we eten lekker!
  Wel valt mij op dat ik sinds kort meer haaruitval heb dan voorheen.

  Is dit jou bekend?
  Wat kan ik hier aan doen?

  • Vanessa Teune 07/09/2019 at 11:38 am - Beantwoorden

   Hi Anna,

   Dank voor je bericht en fijn dat het jullie zo goed bevalt. Haaruitval bij het volgen van dit voedingspatroon is niet gebruikelijk. Wat vervelend voor je.. Hebben er recent nog andere veranderingen plaatsgevonden in je leven? Heb je stress gehad of veel hormoonschommelingen..?
   Je kunt ook altijd je vragen kwijt bij ons via info@leefpuurnatuur.nl
   Dan kunnen we misschien nog wat meer doorvragen en wat verder met je meedenken.
   Groetjes, Vanessa – LPN

Laat een reactie achter

Op mijn website gebruik ik cookies. Klik hier voor meer info. Ok