Koolhydraatarm dieet: Weekmenu om effectief vet te verbranden

Met een koolhydraatarm dieet is het mogelijk om tot wel 2 kilo per week te verliezen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het de effectiefste manier is om van ongewenst (buik)vet af te komen.

Let op: Dit bereik je alleen als je het koolhydraatarme dieet op een goede manier volgt.

Er zijn veel ongezonde koolhydraatarme producten en diëten in omloop. Daarnaast loop je het risico dat je met een koolhydraatarm dieet te weinig koolhydraten eet en hierdoor tekorten krijgt aan belangrijke voedingsstoffen. Dit is het geval als je onvoorbereid van start gaat.

Deze factoren belemmeren de functie van een koolhydraatarm dieet en zorgen ervoor dat jij niet zult afvallen.

Dat zou jammer zijn. Daarom heb ik in dit artikel de volgende belangrijke informatie voor je samengevat.

Inhoud:

  • Uitleg en voordelen van een koolhydraatarm dieet
  • Koolhydraatarm dieet: de basis
    – Incl. overzichten
  • Hoeveel koolhydraten mag je eten?
  • – De gevaren van te weinig koolhydraten
  • Koolhydraatarm weekmenu (incl. gezonde snacks en uit eten tips)
  • Veelgemaakte fouten waardoor je niet afvalt
  • De koolhydraatarme boodschappenlijst in pdf

Volg je een koolhydraatarm dieet of ben je aan het overwegen of dit geschikt is voor jou? Lees dit artikel dan aandachtig door en doe er je voordeel mee.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Bij een koolhydraatarm dieet verminder je de hoeveelheid koolhydraten die je eet op een dag. Je eet in plaats daarvan meer gezonde vetten en eiwitten. Het betekent niet dat je helemaal geen koolhydraten meer eet. Je vermijdt de bewerkte, snelle koolhydraten en vervangt deze door goede koolhydraten uit groentes, fruit en peulvruchten.

Er is veel onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van een koolhydraatarm dieet op je gewicht.

Lange tijd werd gedacht dat een vetarm dieet het meest effectief was, maar veel onderzoeken wijzen anders uit (1,2,3).

Een vetarm dieet is veel minder effectief dan een koolhydraatarm dieet, en is ook niet aan te raden.

Het binnenkrijgen van de juiste vetten is zelfs noodzakelijk als je een koolhydraatarm dieet volgt. Wanneer je minder koolhydraten eet, moet je de energie namelijk uit andere voeding halen.

Als je de koolhydraten niet door de juiste vetten en eiwitten vervangt, dan krijg je te weinig voedingsstoffen binnen. Hierdoor raak je vermoeid en is de kans groot dat je het niet lang volhoudt. Zo krijg je te maken met het bekende jojo-effect.

Kies voor gezonde vetten zoals olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, avocado, vette vis, noten, zaden en olijven. Deze helpen je om af te vallen.

Voordelen van een koolhydraatarm dieet

Het verliezen van ongewenst vet is voor velen het hoofddoel om aan een koolhydraatarm dieet te beginnen. Maar vergis je niet, een koolhydraatarm dieet heeft nog veel meer voordelen voor je gezondheid.

Belangrijke positieve voordelen zijn:

Het stabiliseert je bloedsuikerspiegel

Als je koolhydraatarm eet zorg je ervoor dat je geen pieken in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt. En dit is om verschillende redenen belangrijk.

Een onstabiele bloedsuikerspiegel zorgt voor overgewicht en weinig energie, en veroorzaakt vaak het gevoel van honger.

Het vergroot ook de kans op diabetes type 2.

Bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel zal je dus gewicht verliezen (onder andere door een verminderde eetlust), maar ook meer energie ervaren en de kans op diabetes type 2 enorm verkleinen.

Minder kans op hart- en vaatziekten

Bij een koolhydraatarm dieet spelen gezonde vetten een belangrijke rol. Gezonde vetten hebben een gunstig effect op het goede cholesterol (HDL).

Je hebt het goede cholesterol nodig om ervoor te zorgen dat het slechte cholesterol (LDL) geen kans krijgt om zich op te hopen in je vaten.

Als je koolhydraatarm eten op een goede manier aanpakt, verlaag je het risico op hart- en vaatziekten.

Het verlaagt de bloeddruk

Een verhoogde bloeddruk wordt vaak in verband gebracht met het eten van te veel zout. Maar onderzoekers van de Open Heart Study zeggen dat we ons op de “verkeerde witte kristallen” focussen (4).

Geraffineerde suiker, wat als slechte koolhydraat wordt gezien, heeft een groter negatief effect op je bloeddruk dan zout. Vaak wordt er aan een hartig product veel suiker toegevoegd om de zoute smaak te maskeren. Je kunt je voorstellen dat dit een slechte combinatie is voor je bloeddruk.

Bij een koolhydraatarm dieet eet je geen producten met toegevoegde suikers meer. Dit zorgt ervoor dat je bloeddruk daalt. Ook zorgt het ervoor dat je een verminderd risico hebt op hart- en vaatziekten.

Koolhydraatarm dieet: De basis

Hier leg ik je uit wat koolhydraten zijn en waarom je er dik van wordt. Ook geef ik je een overzicht van koolhydraten die je het beste kunt vermijden, en vertel ik je welke producten je zonder schuldgevoel kunt eten.

Wat zijn koolhydraten?

Om te begrijpen dat een koolhydraatarm dieet een effectieve manier is om af te vallen, is het handig om te weten wat koolhydraten zijn. Ik zal het je uitleggen.

Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in suiker (glucose), wat ervoor zorgt dat je energie krijgt.

Je kunt koolhydraten in twee typen onderverdelen:

  • Snelle (enkelvoudige) koolhydraten
  • Langzame (meervoudige) koolhydraten.

Snelle koolhydraten worden snel in je lichaam opgenomen. Ze leveren dus heel snel energie, maar worden ook heel snel weer afgebroken. Hierdoor heb je al vlug weer nieuwe energie nodig.

De energie uit langzame koolhydraten wordt (zoals de naam al doet vermoeden) ook langzamer afgegeven. Dit gebeurt met behulp van vitamines, mineralen en vezels. Je kunt je dus voorstellen dat je hier langer profijt van hebt gedurende de dag.

Waarom maken koolhydraten je dik?

Dit heeft alles te maken met de consumptie van snelle koolhydraten.

Het eten van snelle koolhydraten zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel tot hoge waardes stijgt.

Dit is wat er gebeurt:

Je eet een koolhydraatrijke maaltijd (ontbijtgranen, boterhammen met hagelslag, een bordje pasta, etc.)
-> De koolhydraten worden omgezet in suiker -> Om de suiker op te kunnen nemen maakt je lichaam het “vetopslag” hormoon insuline aan.

Dit gaat er fout:

Omdat er in één keer veel suiker in je lichaam komt, moet je lichaam extra insuline aanmaken om dit te verwerken. Zodra je cellen vol zitten met energie, zorgt de insuline ervoor dat de resterende suiker snel ergens opgeslagen wordt.

Helaas zijn je vetcellen de enige overgebleven cellen die energie opnemen.

Omdat je lichaam ineens veel suiker heeft opgenomen, daalt je bloedsuikerspiegel tot onder de normale waardes.

Gevolg:

Je wordt ontzettend moe en krijgt trek, vooral in zoetigheid. Je neemt weer een portie snelle koolhydraten en het proces begint weer van voor af aan.

Als je deze vicieuze cirkel niet doorbreekt word je dikker, maar krijg je ook te maken met vele andere gezondheidsklachten.

Lees hieronder welke snelle koolhydraten je het beste kunt vermijden om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Overzicht snelle koolhydraten

  • Suiker *
  • Brood
  • Pasta
  • Rijst
  • Graanproducten
  • Bloem
  • Snoepgoed
  • Ontbijtgranen
  • Gebak
  • IJs
  • Frisdrank
  • Vruchtensapp uit pak
  • Kant-en-klare maaltijden
  • Soepen en sauzen uit pak/blik/pot
  • Kunstmatige zoetstoffen

* Uit onderzoek blijkt dat wij dagelijks gemiddeld 122 gram geraffineerde suiker eten (5). De maximale dagelijkse hoeveelheid is 25 gram. Het kan zelfs zijn dat je onbewust zoveel suiker eet, omdat suiker in meer dan 70% van het assortiment in de supermarkt is verwerkt.

De enige manier om te voorkomen dat je geraffineerde suiker binnenkrijgt, is door voor verse, onbewerkte ingrediënten te kiezen. Voorbeelden hiervan vind je in onderstaande overzichten. Je kunt aan het einde van dit artikel een handige boodschappenlijst downloaden.

Overzicht langzame koolhydraten

Gezonde bronnen van langzame koolhydraten zijn:

  • Peulvruchten
  • Haver
  • Fruit
  • Zoete aardappel
  • Quinoa
  • Boekweit

Gezonde koolhydraatarme producten

Vlees: Rund, kip, gevogelte, lam.

Vis: Zalm, haring, makreel, forel, sardienen, kabeljauw.

Eieren: Tot 8 eieren per week, het liefst biologisch.

Groente: Alle groentes zijn geschikt, al bevatten sommige groentes meer suiker dan andere.

  • Paprika’s (alle kleuren)
  • Broccoli
  • Asperges
  • Paddenstoelen
  • Courgette
  • Spinazie
  • Avocado
  • Bloemkool
  • Groene bonen
  • Sla (alle soorten)
  • Knoflook
  • Boerenkool
  • Komkommer
  • Spruiten
  • Bleekselderij
  • Tomaten
  • Radijsjes
  • Uien
  • Aubergine
  • Kool (alle soorten)
  • Artisjokken
  • Andijvie
  • Taugé
  • Witlof
  • Waterkers
  • Chilipeper
  • Wortels
  • Zuurkool
  • Prei
  • Paksoi
  • Knolselderij

Fruit: Maximaal twee stuks per dag als je wilt afvallen. Onderstaande fruitsoorten bevatten de minste hoeveelheid suikers.

  • Avocado
  • Aardbeien
  • Abrikozen
  • Bramen
  • Cranberries
  • Zwarte bessen
  • Meloen
  • Blauwe bessen
  • Perziken
  • Nectarines
  • Frambozen

Zuivel: Griekse yoghurt, volle kwark, Hüttenkäse, geitenkaas.

Ongezouten noten, pitten en zaden: Amandelen, walnoten, pecannoten, pompoenpitten, lijnzaad, etc.

Vetten en oliën om in te bakken: Kokosolie, extra vierge olijfolie, omega 3 visolie.

Hoeveel koolhydraten eet je per dag bij een koolhydraatarm dieet?

De hoeveelheid koolhydraten die je eet bij een koolhydraatarm dieet is afhankelijk van meerdere factoren.

Enkele factoren zijn:

  • Je geslacht
  • Hoe actief je bent
  • Lichaamsbouw
  • In welke mate je wilt afvallen (snel, normaal of langzaam)

Standaardrichtlijnen (die 90% van de tijd werken) zijn:

50-100 gram koolhydraten per dag

Wil je effectief afvallen? Dan is deze richtlijn goed om mee te starten.

Als je langdurig de verkeerde koolhydraten hebt gegeten, dan heeft je lichaam een ‘reset’ nodig.

Bij deze hoeveelheid koolhydraten eet je voornamelijk:

  • Groentes (600 gram per dag)
  • Vlees, vis, eieren, noten, zaden, pitten en zuivel
  • 1-2 stuks fruit per dag
  • Kleine porties langzame koolhydraten zoals havermout, zoete aardappel, quinoa, boekweit, peulvruchten, etc. Als je snel wilt afvallen, eet dan één kleine portie langzame koolhydraten per dag.

100-150 gram koolhydraten per dag

Ben je erg actief, wil je langzaam afvallen of wil je een gezond gewicht behouden? Dan kun je het beste kiezen voor een hoeveelheid van 100 – 150 gram koolhydraten per dag.

Je kunt met deze hoeveelheid nog steeds gewicht verliezen, maar het zal iets langzamer en geleidelijker gaan. Het is belangrijk dat je voor de juiste koolhydraten kiest. Bekijk hiervoor de lijst met langzame koolhydraten uit dit artikel.

Eet niet meer dan 150 gram koolhydraten per dag. De kans is groot dat overgewicht er dan weer langzaam insluipt.

Het gevaar van te weinig koolhydraten

Mijn advies is om nooit minder dan 50 gram koolhydraten per dag te eten, mits je dit vanwege medische redenen en onder professionele begeleiding doet.

Als je te weinig koolhydraten eet, zal je ook te weinig vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten binnenkrijgen. Dit zijn essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren.

Symptomen die je kunt ervaren als je te weinig koolhydraten eet:

  1. Zware vermoeidheid

Ervaar je een vermoeid gevoel of heb je last van zware benen? Dan zou dat een teken kunnen zijn dat je meer koolhydraten nodig hebt. Je lichaam doet zuinig met de koolhydraten die het binnenkrijgt en daarom ben je niet vooruit te branden.

Dit is erg onwenselijk, want in deze toestand gaat je lichaam op de spaarstand (waardoor je minder snel afvalt).

  1. Een down gevoel

Je lichaam heeft koolhydraten nodig om een stofje (serotonine) aan te maken dat ervoor zorgt dat je een gelukkig gevoel ervaart. Heb je minder van dit stofje in je lichaam doordat je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan voel je je neerslachtig en down.

En dat is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten. Je volgt een koolhydraatarm dieet om je beter te voelen, niet slechter!

Hetzelfde geluksstofje zorgt er ook voor dat je minder vaak honger hebt en beter slaapt. Eet daarom niet minder dan 50 gram koolhydraten per dag om voldoende serotonine binnen te krijgen.

  1. Verlies van spieren

Als je lichaam geen koolhydraten heeft om te verbranden, dan zal de focus naar de voorraad eiwitten en vetten in je lichaam gaan. Eiwitten zijn nodig voor een goede spieropbouw, dus zal je lichaam je spieren afbreken wanneer het te weinig koolhydraten binnenkrijgt.

Maar dat wil je helemaal niet, want je wilt vet verbranden en niet je spieren kwijtraken. Spieren zorgen er immers voor dat je lichaam strak blijft.

Door voor voldoende gezonde koolhydraten te kiezen ervaar je veel energie en een blij gevoel, en verlies je effectief gewicht met behoud van je spieren.

Koolhydraatarm weekmenu

Door dit artikel te lezen heb je een hoop informatie gekregen. Met het onderstaande koolhydraatarme weekmenu kun je alle informatie op een simpele manier in de praktijk brengen.

Hieronder beschrijf ik een koolhydraatarm weekmenu zoals ik deze verantwoord vind. De hoeveelheid koolhydraten varieert dagelijks tussen de 50-100 gram per dag.

Heb je een erg actieve levensstijl en merk je dat je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, voeg dan extra koolhydraten aan de lunch en eventueel het diner toe. Kijk in de lijst met langzame koolhydraten welke koolhydraatbronnen geschikt zijn.

Alle recepten zijn geschikt voor één persoon.

Maandag

Ontbijt: Yoghurt met toppings: 150 gram Griekse yoghurt, 1 stuk fruit naar keuze, 20 gram ongezouten noten, 1 eetlepel lijnzaad en 1 eetlepel kokosrasp.

Lunch: Belegde rijstwafels: 2 rijst- of quinoawafels, 2 gekookte eieren, ½ avocado, 1 tomaat en 1 eetlepel pijnboompitten.

Diner: Vlees of vis met groente: 150 gram vlees of vis naar keuze, 400 gram gestoomde groente en 150 gram gestoomde zoete aardappel, geserveerd met een dipsausje van 50 gram Griekse yoghurt en 1 theelepel kerriepoeder.

Dinsdag

Ontbijt: Bietensmoothie: 150 gram voorgekookte rode bieten, 50 gram verse spinazie, 1 banaan, 2 eetlepels ongezouten cashewnoten, 1 el chiazaad en 200 ml ongezoete amandelmelk (of water). Doe alle ingrediënten in een blender en blend het geheel tot het een gladde textuur heeft.

Lunch: Gerookte kipsalade: 100 gram gerookte kip, 2 gekookte eieren, 150 gram cherrytomaten, 50 gram sla naar keuze, ½ komkommer, 1 eetlepel pijnboompitten en 1 eetlepel olijfolie.

Diner: “Pasta Bolognese”: Maak een saus van 150 gram mager rundergehakt, 200 gram gesneden groentemix, ½ blik tomatenblokjes (incl. sap), 1 el tomatenpuree en 50 gram zwarte olijven. Snijd 1 courgette in sliertjes met een mes of spiraalsnijder (Spirelli) en serveer deze als pasta (courgetti is ook kant-en-klaar te koop bij de grotere supermarkten. Gebruik 350 gram courgetti voor dit recept).

Woensdag

Ontbijt: Havermoutpap: maak een pap van 40 gram havermout, 2 eetlepels lijnzaad, 150 ml ongezoete amandelmelk en 1 tl kaneel, en garneer met 20 gram gehakte ongezouten noten naar keuze.

Lunch: Gerookte zalmsalade: 100 gram gerookte zalm, 75 gram sla naar keuze, ½ avocado, 150 gram (cherry)tomaatjes, ½ komkommer, 50 gram Griekse yoghurt en 1 eetlepel olijfolie.

Diner: Kabeljauw met spitskool: 150 gram kabeljauw, 350 gram gesneden spitskool, ½ gesnipperde ui, 1 el kerriepoeder, 20 gram zonnebloempitten, zeezout en zwarte peper. Roerbak de spitskool, de ui en het kerriepoeder in een koekenpan met een eetlepel olijf- of kokosolie en smoor deze vervolgens gaar met een klein scheutje water. Bak of grill de kabeljauw gaar. Strooi de zonnebloempitten over de spitskool en breng het geheel op smaak met zeezout en zwarte peper.

Donderdag

Ontbijt: Frambozen-amandelsmoothie: 150 gram (diepvries)frambozen, 50 gram verse spinazie, 100 gram kokosmelk (uit blik), 100 ml ongezoete amandelmelk en 2 eetlepels ongezouten amandelen. Doe alle ingrediënten in een blender en blend het geheel tot het een gladde structuur heeft.

Lunch: Eiersalade op rijstwafels: 2 hardgekookte eieren, 2 el Griekse yoghurt, 2 kleine augurken (of 1 grote), 1 tl kerriepoeder, zeezout en zwarte peper. Snijd de ingrediënten in kleine blokjes en roer door elkaar, zodat er een eiersalade ontstaat. Serveer op 2 rijst- of quinoawafels en bestrooi met 2 eetlepels zonnebloempitten.

Diner: Groentewok met kip en fetakaas: 400 gram wokgroenten, 175 gram kipdijfilet en 50 gram fetakaas. Snijd de groenten in stukjes en de kip in blokjes. Wok beide gaar in een wok of koekenpan met een eetlepel olijf- of kokosolie en breng op smaak met kruiden naar keuze. Verbrokkel de fetakaas over het geheel.

Vrijdag

Ontbijt: Yoghurt met toppings: 150 gram Griekse yoghurt, 100 gram rood fruit naar keuze (aardbeien, frambozen, blauwe bessen, etc.), 20 gram ongezouten noten naar keuze en 1 eetlepel kokosrasp.

Lunch: Snackgroentes met hummusdip: 200 gram snackgroentes (cherrytomaten, paprika, bleekselderij, wortels, etc.) met 75 gram hummus en 2 gekookte eieren.

Diner: Zoete aardappelfrietjes met groente en kipgehaktbal: 150 gram zoete aardappel, 300 gram groente naar keuze, 150 gram kipgehakt, 1 theelepel kruiden naar keuze, 1 theelepel paprikapoeder, zeezout en zwarte peper. Snijd de zoete aardappel in frietvorm en voeg het paprikapoeder, zeezout en een eetlepel olijf- of kokosolie toe. Bak 30-45 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden). Maak een gehaktbal van het kipgehakt, de kruiden en zeezout en zwarte peper en bak gaar. Stoom de groente gaar.

Zaterdag

Ontbijt: Bananenpannenkoek: maak een beslag van 1 geprakte banaan, 2 eieren, 1 eetlepel havermout en een snufje kaneel. Bak de pannenkoek om en om goudbruin in een koekenpan en garneer met 1 eetlepel kokosrasp.

Lunch: Pompoen-wortelsoep: 250 gram pompoen (vers of uit de diepvries), 1 sjalot, 1 teentje knoflook, ½ blokje groentebouillon, 1 eetlepel kerriepoeder en een snuf zwarte peper. Snijd de groentes in kleine stukjes en bak kort aan in een (soep)pan. Voeg de rest van de ingrediënten en 300 ml water toe en kook tot de pompoen gaar is. Pureer de soep tot het een gladde textuur heeft. Eet er 2 rijstwafels met ½ avocado bij.

Diner: Zalm met gegrilde groentes: 400 gram groente uit de oven (courgette, paprika, aubergine, champignons, etc.) met 150 gram gebakken zalmfilet.

Zondag

Ontbijt: Havermoutpap: maak een pap van 40 gram havermout, 2 eetlepels lijnzaad en 150 ml ongezoete plantaardige melk (amandel- of kokosmelk). Garneer met 1 in blokjes gesneden peer en 2 eetlepels gehakte ongezouten noten naar keuze.

Lunch: Groente-omeletwrap: bak een omelet van 2 eieren en 200 gram groente naar keuze (spinazie, champignons, paprika, etc.). Schep 150 gram Hüttenkäse op de omelet, strooi er 20 gram zonnebloempitten over en rol op als een wrap.

Diner: Roerbakschotel met gehakt: 150 gram mager rundergehakt, 400 gram wokgroenten, 75 gram zoete aardappel en 30 gram fetakaas. Snijd de zoete aardappel en de groenten in stukjes en bak deze samen met het gehakt gaar. Verbrokkel de fetakaas over het geheel.

Koolhydraatarme snacks

Het is niet nodig om meer dan drie maaltijden per dag te eten. Krijg je vaak honger tussendoor? Dan is het aan te raden om eerst te kijken of de porties van je hoofdmaaltijden wel groot genoeg zijn.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je met honger rondloopt, dus zorg dat je altijd een gezonde snack voorhanden hebt.

Hieronder vind je simpele en gezonde koolhydraatarme snacks die je kunt meenemen:

  • Een stuk fruit
  • Een gekookt ei
  • Snackgroentes (wortel, cherrytomaten, paprika, komkommer, etc.) met eventueel een klein bakje hummus als dipsaus.
  • Een handje ongezouten noten (maximaal 20 gram per dag)
  • Rijstwafel met beleg (kipfilet of gerookte zalm)
  • Groentesmoothie
  • Stukje pure chocolade (75% cacao of meer)
  • Olijven
  • Augurken

Koolhydraatarm uit eten tips

Ik krijg vaak de vraag of je tijdens een koolhydraatarm dieet wel uit eten kunt gaan.

Mijn antwoord: natuurlijk kan dat! Met wat kleine aanpassingen bestel je gemakkelijk een koolhydraatarme maaltijd.

Hieronder geef ik je enkele tips:

  • Ga je ergens lunchen? Kies dan voor een soep zonder brood, een uitsmijter zonder brood of een salade zonder brood. Vraag in het laatste geval of ze de dressing achterwege laten. Breng de salade zelf op smaak met een scheutje olijfolie en een snuf zout en peper.
  • Ga niet met honger naar een restaurant. Zorg dat je vooraf voldoende water hebt gedronken en iets kleins hebt gegeten. Zo verklein je de kans dat je te veel gaat eten.
  • Wordt er als voorafje brood geserveerd? Vraag de ober om dat niet te doen.
  • Beperk je tot een hoofdgerecht.
  • Bestel een gerecht met vlees of vis als basis (niet gepaneerd of gefrituurd) en vraag of ze de saus achterwege laten.
  • Vraag of je extra groente kunt krijgen in plaats van frietjes, aardappelen, rijst of brood.

Maak deze fouten niet

1.Te veel focus op koolhydraten en te weinig focus op voedingswaarde

Er zijn veel “koolhydraatarme” producten in omloop die helemaal niet gezond zijn. Daar worden een aantal bedrijven erg rijk mee, maar dit gaat ten koste van jouw gezondheid.

Het klinkt wel heel aantrekkelijk, zo’n koolhydraatarm cakeje of blikje cola light. Want, zo wordt vaak gedacht, hier wordt je toch niet dik van?

Helaas lossen deze producten het probleem niet op. Vaak zijn er namelijk synthetische zoetstoffen aan toegevoegd. Door de combinatie van de zoete smaak en het gebrek aan calorieën verstoor je de natuurlijke hormoonbalans, waardoor het snakken naar zoetigheid alleen maar groter wordt.

Voorbeelden van synthetische zoetstoffen zijn: aspartaam, acesulfaam-k, sucralose, glucose-fructosestroop (HFCS) en maisstroop.

Het is belangrijk om voor onbewerkte voeding met essentiële voedingstoffen te kiezen, en niet alleen op de hoeveelheid koolhydraten te focussen.

Met de vitaminen, mineralen en vezels uit gezonde voeding versnel je het afvalproces, verhoog je je energieniveau en verbeter je je gezondheid.

2. Geef niet te snel op

Als je met een koolhydraatarm dieet begint, dan heeft je lichaam even de tijd nodig om zich aan te passen.

Je kan daarom ook wat klachten zoals vermoeidheid, een grieperig gevoel of hoofdpijn ervaren. Deze klachten zullen na enkele dagen verdwijnen. Laat je hierdoor niet demotiveren!

Het is juist belangrijk om op dat punt door te zetten. Met een koolhydraatarm dieet breng je je vetverbranding op gang en zal je na een aantal dagen echt resultaat merken.

De koolhydraatarme boodschappenlijst

Om het wat makkelijker voor je te maken heb ik een compleet overzicht (in pdf) gemaakt van alle koolhydraatarme producten die je kunt eten tijdens het koolhydraatarme dieet.

Op de boodschappenlijst vind je ook een overzicht van producten met de juiste vetten en eiwitten. Ook deze kun je zonder schuldgevoel eten tijdens het koolhydraatarme dieet.

Voorkom fouten en print de koolhydraatarme boodschappenlijst uit.

Download hier gratis de koolhydraatarme boodschappenlijst (pdf)

 


DOWNLOAD HET SUIKERVRIJE DAGMENU

Activeer je vetverbranding en krijg meer energie met de makkelijke suikervrije en koolhydraatarme recepten uit het dagmenu!

  • Met 14 makkelijk toepasbare tips voor snel resultaat!

Meer dan 30.000 bezoekers hebben dit dagmenu al gedownload


2018-05-01T15:27:40+00:00 oktober 6th, 2017|Afvallen, Suikervrij leven|6 Comments

6 Reacties

  1. Janny Zoutewelle 24/04/2018 at 7:24 pm - Beantwoorden

    Goedeavond,

    Graag wil ik beginnen met je dieet maar heb alleen een p.c. dus zou ik dan het 21 dagenmenu hierop
    kunnen ontvangen…..
    Ga morgen wel al beginnen met de 7 dagen proef.

    Gr. Janny uit Spanje.

    • Lynda 26/04/2018 at 10:48 am - Beantwoorden

      Hallo Janny,

      Dat kan zeker op de PC. Geen probleem :).

      Het kan op mobiel, laptop, tablet/ipad en op de computer.

      Groetjes Lynda

  2. Ansie 10/05/2018 at 4:30 pm - Beantwoorden

    Ik ben met het 21-dagenmenu gestart, maar krijg nu een uitnodiging om op restaurant te gaan met vriendinnen, wat ik niet wil afslaan :-). Uiteraard wordt dit enkel water voor mij ipv. wijn, maar wat bestel ik best om te eten om niet teveel af te wijken van het schema? Is een salade (zonder brood) het beste aangewezen of zijn er nog alternatieven?

    Bedankt
    Ansie

    • Lynda 11/05/2018 at 11:46 am - Beantwoorden

      He Ansie,

      Leuk dat je bent gestart met het programma.

      Je kunt kiezen voor een salade. Vraag dan of ze de dressing apart willen serveren. Dan kun je zelf doseren.

      Vaak serveren ze in een restaurant ook vlees of vis, je kunt dan vragen of ze de frietjes, rijst etc. willen vervangen door extra groente. Tegenwoordig houden de meeste restaurants daar rekening mee en kun je prima gezond eten.

      Groetjes Lynda

  3. Suus 14/05/2018 at 6:50 am - Beantwoorden

    Goedemorgen
    Heb je nog meer kant en klare weekmenu’s?
    Ik vind het heerlijke recepten en k vind het zo fijn als ik een kant en klaar menu heb voor de hele dag. Elke maaltijd precies op elkaar afgestemd.

    • Lynda 17/05/2018 at 9:04 am - Beantwoorden

      Hoi Suus,

      In dit artikel vind je ook een weekmenu.

      Verder heb ik een programma waarbij je 3 kant en klare menu’s krijgt. Meer informatie daarover lees je hier.

      Groetjes Lynda

Laat een reactie achter